Україна

В Україні зобов’яжуть створити мінімальні запаси пального


В Україні зобов яжуть створити мінімальні запаси пального

Хто саме повинен створювати запаси та про які обсяги йдеться – з тексту законопроекту незрозуміло.

Парламент ухвалив в першому читанні проект закону про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Про це повідомив нардеп Ярослав Желязняк.

Законопроектом передбачається запровадити мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів, які призначено для тимчасового задоволення внутрішнього попиту населення та суб’єктів господарювання у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів.

При цьому, суб’єкти ринку, які здійснюють введення в обіг нафти та/або нафтопродуктів на ринку України, крім здійснення операцій для безперебійного та ефективного функціонування системи магістральних нафтопроводів та нафтопродуктопроводів України, зобов’язані створювати та зберігати обсяги нафти та нафтопродуктів, які становлять мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів та належать на праві власності операторам або суб’єктам ринку.

Автори законопроекту керувались Директивою 2009/119/ЄС, за якою обсяг мінімальних запасів повинен відповідати, щонайменше, 90 дням середньодобового чистого імпорту або 61 дню середньодобового внутрішнього споживання, в залежності від того, яка з двох величин більша.

Разом з тим, як зазначає Головне науково-експертне управління ВР у своєму висновку, з огляду на зміст приписів проекту, неможливо однозначно встановити, про які резерви та, відповідно, суб’єкти їх формування, у розумінні Директиви Ради 2009/119/ЄС, йде мова.

Як повідомлчялося, бензин та дизель стрімко дорожчають: великі мережі АЗС знову підняли ціни

Нагадаємо, з 1 липня повернулося ПДВ на пальне обсягом 20%, яке діяло до початку війни, а з березня 2022 року сплачувався на рівні 7%. Окрім цього, почали діяти колишні ставки акцизів.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button