Україна

В Україні зникли безвісти не менше 30 тис. цивільних – міжнародна комісія


В Україні зникли безвісти не менше 30 тис. цивільних - міжнародна комісія

У це число можуть входити і живі люди, які були розділені зі своїми сім’ями, ті, хто в ув’язненні без права на спілкування, і загиблі, тіла яких не ідентифіковані, а також діти і дорослі, які були депортовані.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зникли безвісти не менше 30 тисяч цивільних українців, принаймні про таку кількість відомо Міжнародній комісії з питань зниклих безвісти. Про це повідомила генеральна директорка комісії Кетрін Бомбергер, пише Суспільне.

“На цей час це приблизно 30 000 осіб. І це лише цивільні особи. Ми намагаємося зрозуміти, що це за цифри і що вони означають”, – сказала Бомбергер.

За її словами, у це число можуть входити і живі люди, які були розділені зі своїми сім’ями, ті, хто в ув’язненні без права на спілкування, і люди, які загинули, але тіла яких не ідентифіковані, а також діти і дорослі, які були незаконно депортовані. Ці цифри продовжують зростати.

“До вторгнення вже була велика кількість зниклих безвісти з 2014 року. І я вперше приїхала сюди в 2014 році, після виявлення масових поховань у Слов’янську. Але ті цифри, хоч і були високими, не були такими високими, як сьогодні. Зараз вони набагато вищі і продовжують зростати”, – сказала Бомбергер.

Гендиректорка підкреслила: дуже важливо, щоб держави взяли на себе відповідальність перевірки цих даних відповідно до принципу верховенства права, тому що ці докази мають бути надані міжнародному суду, суду в Україні або суду, що діє під універсальною юрисдикцією.

Раніше повідомлялося, що станом на початок жовтня понад 26 тисяч українців вважаються зниклими безвісти за особливих обставин.

Повідомлялося також, що понад 60% розшукуваних українців – живі. Переважно ці люди перебувають у російському полоні.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button