Україна

В Україні злетіли ціни на популярний овоч

На українському ринку черговий тиждень поспіль у сегменті тепличного огірка відзначається стрімке зростання відпускних цін. Про це повідомляє 1news з посиланням на Главком.

«Основною причиною чергового подорожчання стало стрімке скорочення пропозиції огірків на ринку, коли активність покупців відзначається як стабільна. На сьогоднішній день в Україні лише поодинокі комбінати ведуть відвантаження огірків поточного обороту, коли основну пропозицію на ринку складає продукція з Туреччини», – йдеться в повідомленні.

На сьогоднішній день тепличний огірок надходить у продаж по 35−45 грн/кг (1,3−1,7 $/кг), що в середньому на 45% дорожче, ніж минулого робочого тижня. При цьому, за словами представників тепличних комбінатів, сьогоднішнє зростання цін у сегменті тепличного огірка це ще не межа.

«Ціни зростатимуть і далі, оскільки пропозиція цієї продукції на ринку залишається досить обмеженою. Самі виробники змушені підвищувати відпускні ціни через подорожчання енергоносіїв», – пояснюють експерти.

Крім того, ціни на турецький огірок стрімко зросли. Сьогодні імпортна продукція надходить у продаж від 35 грн/кг (1,33 $/кг), тоді як ще наприкінці минулого тижня ціна на турецькі огірки не перевищувала позначки 25 грн/кг (0,95 $/кг). При цьому оптові компанії на тлі стабільно високого попиту на цю продукцію заявили про свій намір підвищити відпускні ціни на імпортні огірки вже найближчим часом.

«На сьогоднішній день тепличні огірки в Україні вже коштують у середньому на 38% дорожче, ніж на початку листопада 2020 року. При цьому ключові гравці ринку сходяться на думці, що дешевих огірків цього сезону в Україні не буде. Ціни в даному сегменті продовжать зростати і надалі, оскільки проблеми у сфері тепличного бізнесу на сьогоднішній день спостерігаються не лише в Україні, а й у більшості країн ЄС», – підсумували аналітики.

Нагадаємо, діюча при ООН Продовольча і сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) повідомила, що в жовтні ціни на продукти харчування у світі зросли на 3%, а за рік – на 30% і досягли найвищого рівня із липня 2011 року.

До слова, раніше стало відомо, що в Україні ціни на хліб можуть злетіти на 10-25% через здорожчання газу.

Також повідомлялося, що дорожачатимуть хліб, яйця і овочі. Цієї осені не варто сподіватися, що завдяки гарному врожаю ціни на продукти підуть вниз.

Back to top button