Україна

В Україні збільшується розмір одноразової допомоги військовослужбовцям 

З 1 січня 2022 року в Україні збільшується розмір одноразової допомоги, яка надається військовослужбовцям при підписанні першого контракту. Про це повідомляє 1news, посилаючись на 112ua.

“Проектом закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” заплановано встановити прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня – 2393 гривні. Тож з нового року зросте і одноразова грошова допомога для військовослужбовців, адже вона залежить від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня нового календарного року”, – йдеться у повідомленні.

Наприклад, особи рядового складу отримуватимуть 19144 грн, особи сержантського і старшинського складу – 21537 грн, особи офіцерського складу – 23930 грн.

У 2021 році одноразова грошова допомога виплачувалася в таких розмірах: рядовому складу — 18160 грн, сержантам і старшинам — 20430 грн і офіцерам відповідно — 22700 грн.

Які категорії військовослужбовців отримують грошову допомогу

На одноразову допомогу після укладення першого контракту можуть претендувати такі категорії військовослужбовців:

– особи, які приймаються на посади рядового складу строком на 3 роки;

– особи, які приймаються на посади сержантського і старшинського складу строком на 3 роки і більше;

– особи, які приймаються на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу строком на 1 рік і більше;

– особи, які підписали контракт строком на 5 років і більше, з числа військовослужбовців, призначених на посади осіб сержантського, старшинського і офіцерського складу після закінчення вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів вищої освіти (підготовка яких здійснюється за державним замовленням), за умови вступу у виконання обов’язків за цими посадами.

Як військові можуть отримати ці гроші

Для призначення виплати військовослужбовець пише рапорт на ім’я командира після набуття чинності контракту і початку виконаня обов’язків за посадою на підставі наказу.

Особам, які уклали перший контракт про проходження військової служби під час навчання у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищої освіти, військових коледжах або навчальних частинах (центрах), одноразова грошова допомога виплачується після закінчення навчання в цих навчальних закладах. Виплату здійснюють у військових частинах, до яких вони призначені для подальшого проходження військової служби.

Раніше Головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний поділився інформацією про рівні зарплат військовослужбовців у зоні ООС на Донбасі. На першій лінії оборони в зоні бойових дій українські захисники отримують 32-33 тисячі гривень на місяць. Іншим, хто не перебуває на передовій, все одно доплачують “Атошну надбавку” у розмірі 5 тис.грн.

30 грудня минулого року президент України Володимир Зеленський підписав указ про підвищення мінімальної зарплати військовослугжащим.

Back to top button