Україна

В Україні вчителів на 36 тисяч більше, ніж потрібно, – заступник міністра фінансів

Вчителів шкіл в Україні на 36 тисяч більше, ніж потрібно. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.

За його словами, за розрахунками Мінфіну, фактична кількість ставок педагогічних працівників у закладах загальної середньої освіти (без інтернатів) становить 502,3 тис. одиниць. «Це більше розрахункової кількості ставок на 36,2 тис. одиниць. Тобто у нас вчителів на 36 тисяч більше, ніж потрібно», – зауважив він.

Відповідаючи на уточнюююче питання,  що робити зі школами в селі, де в класах мало учнів і чи потрібно при цьому Звільняти «зайвих» вчителів, Єрмоличев заявив, що треба оптимізувати мережу. Адже у районі чи в якомусь місті освіта якісніша, ніж у селі.

«Освіта – це делікатна тема. Шкільна мережа у нас дуже розгалужена. І якщо порівняти цифри 90-х років, скільки у нас було шкіл, а також скільки дітей і вчителів у цих школах, то наразі кількість учнів у нас зменшилася майже удвічі, а от учителів не поменшало. Тому треба оптимізувати мережу. Адже у районі чи в якомусь місті освіта якісніша, ніж у селі», – зазначив заступник міністра.

Він додав, що має бути комплексна державна програма. «У нас кадрова проблема полягає в тому, що в школах працює велика кількість пенсіонерів. Чому так? Бо в них низька пенсія у більшості. Якщо підуть учителі пенсійного віку, то можна було би підвищити зарплати молодим педагогам. Шляхом оптимізації процесів ми можемо підвищити зарплату тим працівникам, які ефективно працюють», – пояснив він свою думку.

Єрмоличев додав, що наразі такого плану немає.

«Кожні район, місто та ОТГ специфічні, і ми маємо це розуміти. Якщо ти живеш у Києві, ти оцінюєш київські школи. Як поїдеш у Верховинський район, у гори, – побачиш, що хати стоять у кількох кілометрах одна від одної, а доріг між ними немає. Діти спускаються з гір, ходять пішки по 2-3 км, щоб дійти до школи. Як там оптимізувати мережу? Там не можна зробити дороги, не можна запустити шкільний автобус. А є, наприклад, Чернігівщина, де село від села розташоване на 50 км. Можна оптимізувати тут? Ти ж не будеш возити дітей за 50 км. Ось чому великі кошти йдуть на освіту», – зазначив заступник міністра фінансів.

Також він висловив думку, що школи справді мають бути початкові, гімназії і ліцеї з профільною освітою. «Я, до слова, виріс у районному центрі на Черкащині, де було дві школи. В одній навчалося близько 1 тис. дітей, в іншій – 400. Сьогодні у першій – 676 дітей, у другій – 315. Може, треба робити їх опорними і возити дітей із сіл шкільними автобусами? І тоді там буде більше дітей, школи великі і матимуть належну матеріально-технічну базу, а тому їх не треба закривати», – пояснив Єрмоличев.

Back to top button