Україна

В Україні цьогоріч відремонтували рекордну кількість доріг

Рекордний обсяг доріг державного значення було відремонтовано протягом 2021 року у межах президентської програми “Велике будівництво”. Про це в ефірі телеканалу “Дом” повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, передає 1news з посиланням на Укрінформ.

“Якщо говорити про дорожнє будівництво, рекордна цифра — 5,1 тис. км доріг державного значення відремонтовано цього року. Торік це було близько 4,5 тис. км. Тобто сумарно за останні два роки ми зробили більше, ніж за попередні 10 років, якщо брати з 2009 до 2019 рік. Тому, напевно, це головне наше досягнення за цей рік”, — сказав міністр.

Серед найбільших об’єктів міністр назвав трасу М30 — так звану “дорогу Єдності”, яка проходить через усю територію країни, сполучаючи схід та захід України.

“Вона практично повністю побудована, готовність — 97%. Тобто ми точно її завершимо”, — запевнив Кубраков.

Найближчими планами є Київська окружна дорога, початок будівництва якої заплановано на весну.

Міністр наголосив, що всі об’єкти мають гарантійні терміни експлуатації.

“Це від 5 до 10 років, залежно від виду ремонту. Ну, і, безумовно, ми це контролюємо. І трапляються випадки, коли ми вже користувалися нашою гарантією і змушували підрядників якісь точкові дефекти усувати. Але це нормальна практика”, — зазначив він.

Причому цього року на будівництво доріг не перенаправлялися кошти із “ковідного” фонду.

“Цього року ми не користувалися жодними фондами, нічим. Розміщували єврооблігації під державні гарантії, залучали зовнішнє фінансування. У нас були кошти із загального фонду і, звичайно, наш дорожній спецфонд. Тобто ми використовували різні джерела. Плюс, звичайно, традиційні наші проєкти з Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком (Міжнародний банк реконструкції та розвитку, — ред.) та Європейським інвестиційним банком”, — наголосив Кубраков.

Back to top button