Україна

В Україні спростили отримання допомоги вагітним та породіллям

Тепер отримання допомоги можна оформити через портал «Дія», натомість раніше для цього була обов’язкова паперова довідка

Кабінет міністрів ухвалив зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми.

Про це інформує 1News.

Ухвалені зміни передбачають спрощення порядку отримання державної допомоги для жінок, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, у зв’язку з вагітністю та пологами (тобто жінок, які не працюють і/або зареєстровані в центрі зайнятості, студенток, жінок, звільнених у зв’язку з ліквідацією підприємства тощо).

Тепер отримання допомоги можна оформити через портал «Дія», натомість раніше для цього була обов’язкова паперова довідка. Водночас таку можливість поки залишають, якщо скористатися «Дією» з технічних причин неможливо.

«Остаточний перехід на призначення допомоги без подання довідки у паперовій формі відбудеться після запровадження електронної взаємодії порталу “Дія” з Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я», — пояснюють у Мінсоцполітики.

Відомство каже, що рішення про спрощене оформлення допомоги стосується приблизно 14 тисяч вагітних або породіль на місяць.

Жінки у зв’язку з вагітністю або пологами мають право на грошові виплати на період декрету, які становлять 25% розміру прожиткового мінімуму для непрацездатної людини (з 1 грудня 2021 року ця сума становить 2 749 грн).

Декретна відпустка становить 126 днів — 70 днів до пологів і 56 днів після них. У разі ускладнень або народження більше ніж однієї дитини відпустку можуть збільшити до 140 днів.

Джерело: Мінсоцполітики

Back to top button