Україна

В Україні починає діяти перший етап відмови від пластикових пакетів

З 10 грудня в Україні починає діяти перший етап відмови від пластикових пакетів на території України. Тобто забороняється використовувати (на платній чи безкоштовній основі) у всіх сферах обслуговування: кафе, супермаркетах тощо пластикові пакети зі стінками висотою 50 мікрометрів. Винятком залишаються біорозкладні пакети для пакування у виробництві, пише 1news, посилаючись на 112ua.

Тепер такі пакети надаватимуть лише за гроші. При цьому роздрібні ціни на них можуть сягнути 2 грн/шт.

Постановою, яку невдовзі розгляне Кабмін, передбачається встановити мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети у формі рукава, з дном та відкритою горловиною зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів у таких розмірах (гривень за один пакет із ПДВ):

  • 2,0 – без ручок (без бокових складок);
  • 2,50 – без ручок (з боковими складками); з ручками (без бокових складок);
  • 3,0 – з ручками (з боковими складками).

Мінімальні роздрібні ціни застосовуватимуть під час платного надання пластикових пакетів, призначених для пакування та/або транспортування товарів і продуктів кінцевим споживачам, в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, в яких може здійснюватись розповсюдження пластикових пакетів.

Мінімальні роздрібні ціни не поширюються на:

  • біорозкладні пластикові пакети;
  • надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинне упакування.

На кожен біорозкладний пластиковий пакет повинно наноситись маркування, порядок якого встановлюється Кабміном. Забороняється нанесення на пластиковий пакет слів “біо”, “біопакет”, “біорозкладний”, якщо такий пакет не відповідає цьому.

Державний контроль за дотриманням законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

Додамо, що українців не штрафуватимуть за використання пластикових пакетів – покарання торкнуться тільки бізнесу

За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів суб’єктів господарювання каратимуть штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 3400 до 8500 грн.

Штраф сплачується відповідним суб’єктом господарювання протягом 15 днів із дня отримання копії постанови.

Для адаптації та виведення з обігу пластикових пакетів держава надає три місяці. З 10 березня 2021 року запроваджується другий етап, у якому законом буде заборонено продавати:

  • тонкі пластикові пакети, стінка яких завтовшки 15–50 мікрометрів;
  • оксорозкладні пакети;
  • надтонкі пластикові пакети.

Такі пакети можна буде закупити за спеціально встановленими цінами державою і лише з особистою метою.

Другий етап також передбачає штраф, який зросте. Так, з 10 березня 2022 року за розповсюдження заборонених пластикових матеріалів передбачено адміністративну відповідальність від 8,5 тис. грн., за повторного порушення протягом трьох років — від 17 тис. грн.

Від 10 грудня 2022 року до 1 січня 2023 року в обігу будуть лише біорозкладні та надтонкі пакети як первинне упакування для риби, м’яса, сипучих, льоду. За цей час мають з’явитися екологічніші альтернативи.

З 1 січня 2023 року Україна використовуватиме лише біорозкладні пакети.

Back to top button