Україна

В Україні на 40% зросли оптові ціни на цибулю


В Україні на 40% зросли оптові ціни на цибулю

Минулого сезону темпи зростання цін були майже на 40% нижчими, ніж зараз. Рівень ціни під час збирання цибулі у 2022 році також був значно нижчим, ніж у 2023 році.

Середня оптова ціна на цибулю в Україні від початку збирання пізніх сортів цибулі в серпні зросла на 40% – до 14 грн/кг. Про це повідомляє EastFruit.

Як зазначається, минулого сезону темпи зростання цін були майже на 40% нижчими, ніж зараз. Рівень ціни під час збирання цибулі у 2022 році також був значно нижчим, ніж у 2023 році.

За словами економіста інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, на відміну від минулого сезону, коли перспективи зростання цін на цибулю не піддавалися жодним сумнівам, цього року ситуація кардинально інша.

І хоча більшість учасників ринку твердо вірить у зростання цін на цибулю до весни, дуже часто саме більшість і помиляється у своїх прогнозах”, – зазначив він.

За словами Ярмака, у поточному сезоні перспективи падіння цін на цибулю до весни також не є очевидними. Причинами, які можуть перешкодити падінню цін навесні 2024 року, він вважає проблеми з якістю цибулі в ЄС, а також неможливість точної оцінки обсягів виробництва цибулі в Україні.

Разом з тим, в Україні можуть виникнути проблеми з якістю продукції, тому що в цей сектор зайшло безліч новачків без досвіду вирощування та зберігання цибулі, зокрема і з-поміж великих підприємств, які раніше вирощували зернові та олійні культури.

Експерт також не виключає можливі проблеми зі зберіганням цибулі в Україні через вирощування продукції в менш сприятливих для цієї культури регіонах, ніж до вторгнення РФ, і необхідністю досушування цибулі, яка є далеко не у всіх.

За даними EastFruit, станом на цей час ціни на цибулю найнижчі в країнах Центральної Азії, а найвищі – в ЄС. У Польщі ціна на цибулю переважно стабільна і становить близько $0,41 долара США за кг, що лише на 3 центи США вище, ніж в Україні. У Молдові ціни зростають, але там цибуля на 10 центів дешевша, ніж в Україні.

У EastFruit пояснюють, що загалом рівень цін на цибулю наразі можна вважати звичайним для цієї пори року, якщо відкинути сезони з явним надлишком і сезони з явним дефіцитом продукції. Поточні ціни на цибулю також не дають жодних підказок щодо перспектив ціноутворення.

Експерти не виключають, що ціни на цибулю в регіоні, за винятком Центральної Азії, можуть дещо зрости, однак їхнє зростання, скоріш за все, буде нижчим за очікування.

Раніше повідомлялося, що ціни на цибулю в Україні за тиждень зросли до 12-16 грн/кг ($0,33-0,44/кг), що в середньому на 20% дорожче, ніж минулого тижня.

Нагадаємо, цьогоріч більшість страв на новорічному столі коштуватимуть дорожче, ніж раніше, в тому числі і через блокаду польськими перевізниками кордону, водночас є й такі, що подешевшають.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button