Україна

В Україні 18 тис. км звільнених територій не становлять мінної загрози – МО


В Україні 18 тис. км звільнених територій не становлять мінної загрози - МО

Площу територій, які потенційно забруднені, на сьогодні вдалось зменшити до 156 тисяч квадратних кілометрів.

Завдяки роботі операторів протимінної діяльності, 18 тисяч квадратних кілометрів звільнених територій України визнали такими, що не становлять загроз з точки зору мінної безпеки. Ця площа становить 10% від попередньої оцінки забруднення. Про це йшлося на підсумковому засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності (НОПМД), передає Міноборони.

За словами начальника Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони, керівника секретаріату НОПМД, полковника Руслана Берегулі, площу територій, які потенційно забруднені, на сьогодні вдалось зменшити до 156 тисяч квадратних кілометрів.

Початково площу потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами звільнених територій в Україні оцінювали в 174 тисяч кв. км.

Загалом цього року обстеженням охопили 115 територіальних громад сумарною площею понад 50 тисяч кв. км. Підрозділи розмінування служб цьогоріч перевірили та очистили від вибухонебезпечних предметів 1300 кв. км звільнених територій. Водночас ідентифіковано 1883 забруднених вибухонебезпечними предметами ділянки.

Також у 2023 році розміновано: 4 512 кілометрів автомобільних доріг, 1 064 км ліній електропередач, 2 464 кілометри залізничних колій.

Загалом на територіях, про які йдеться, фахівці вилучили та знешкодили майже 275 тисяч вибухонебезпечних предметів, зокрема, артилерійські та реактивні снаряди, протитанкові та протипіхотні міни.

У 2024 році планується нетехнічне обстеження 40 тисяч кв. км. на території 59 об’єднаних територіальних громад у звільнених областях та безпосередні заходи з гуманітарного розмінування на 239 ділянках загальною площею 937 га. Роботи проводитимуть поза межами 20-кілометрової зони від лінії бойового зіткнення. До виконання залучать сертифікованих операторів протимінної діяльності.

Раніше повідомлялося, що з початку широкомасштабного військового вторгнення Російської Федерації на території України рятувальниками було знешкоджено 458 тис. 262 од. вибухонебезпечних предметів та 2 тис. 892 кг вибухової речовини, у тому числі 3 тис. 130 од. авіаційних бомб.

Нагадаємо, Словенія надасть Україні 1,5 млн євро на розмінування.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button