Україна

В СБУ розповіли про блокування Telegram-каналів


В СБУ розповіли про блокування Telegram-каналів

СБУ спільно з Мінцифри і Центром протидії дезінформації постійно виокремлюють небезпечні джерела інформації як у Telegram, так і на інших ресурсах.

В Україні вже заблоковані певні Telegram-канали, а деякі можуть бути заблоковані незабаром. Перемовини про це ведуться з представниками компанії Telegram, повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю Укрінформу, оприлюдненому у четвер, 4 квітня.

У нас з ними постійно йдуть перемовини, я б не хотів розкривати деталі, але певні зрушення у цьому напрямку є. Деякі Telegram-канали в Україні уже заблоковані, якісь можуть бути заблоковані незабаром, – сказав він.

За словами Вітюка, СБУ спільно з Мінцифри і Центром протидії дезінформації постійно аналізують медіапростір, виокремлюють небезпечні джерела інформації як у Telegram, так і на інших ресурсах.

“Ми регулярно зв’язуємося з усіма платформами стосовно блокування або видалення небезпечного контенту. На жаль, є проблема. Жодна з них – ні Telegram, ні Facebook або Meta, ні Google офіційно не представлені в Україні, не мають юридичної особи. Вони не зобов’язані виконувати наші запити, вимоги, навіть рішення суду їх не стосуються, тому що юридично вони не перебувають на нашій території. Ми працюємо над вирішенням цього питання”, – зазначив він.

Вітюк розповів, що СБУ подала “відповідну ініціативу”, щоб всі міжнародні платформи протягом визначеного законом часу відкрили в Україні свої офіційні представництва, а у перспективі також перенесли сюди інфраструктуру, яка обслуговує саме нашу територію.

“У такому випадку вони будуть зобовʼязані виконувати рішення українського суду”, – додав він.

Вітюк також вважає, що немає сенсу забороняти або обмежувати Telegram в Україні, оскільки безпечного месенджера не існує, а у випадку заборони її легко можна обійти через використання VPN.

Навіть у Китаї, де сьогодні побудований так званий Великий китайський фаєрвол, у межах якого заборонений Facebook і Google, через VPN це все обходять. Хоча на побудову цієї інфраструктури витрачаються мільярди. Тобто технічної можливості повністю все заблокувати немає, – додав він.

При цьому посадовець СБУ визнав, що Telegramактивно використовується в дезінформаційних кампаніях РФ. Але дезінформація так само поширюється і через інші платформи – Facebook та Х.

Водночас Вітюк додав, що у Telegram працюють багато проукраїнських патріотичних каналів, які є публічними, тобто їх адміністратори чи власники є відомими. І вони навпаки протидіють російській пропаганді.

Нагадаємо, в березні у Верховній Раді зареєстровали законопроєкт, яким пропонується відрегулювати діяльність платформ спільного доступу до інформації, зокрема і месенджера Telegram. Аргументом для цього є те, що ця платформа може бути пов’язана з Росією.

Telegram можна використовувати на користь України – Буданов

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button