Україна

В ОРДЛО після деокупації має відбутися люстрація – Резніков

Для тимчасово окупованих районів Донбасу необхідний новий закон про люстрацію, що буде введено в дію після відновлення українського суверенітету над цими територіями, вважає віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Дзеркало Тижня.

«Я думаю, що є сенс писати новий закон… Сьогодні в суспільстві є велика увага і обурення, і просто так пробачити когось неможливо. Тому… треба писати закон на основі і за стандартами ООН», – заявив Резніков у п’ятницю, 22 січня.

Віце-прем’єр пояснив, що вважає за необхідне ввести обмеження на право обіймати певні посади для осіб, що працювали в окупаційній адміністрації, розділивши їх на кілька категорій.

«Якщо людина працює сьогодні, наприклад, в “МГБ”, віддано служить окупаційному режиму, то вона точно не може завтра працювати в деокупуваному Донбасі чи в Національній поліції. Саме в цьому полягатиме обмеження в правах з люстрації», – уточнив він.

Для прийняття рішень про ураження в правах Резніков пропонує створити спеціальний орган.

Віце-прем’єр також розкритикував чинне українське люстраційне законодавство, ухвалене після Революції Гідності. На його думку, воно приймалося поспішно, а закон «писали нашвидкоруч».

«Ми проаналізували законодавство про люстрацію після 2014 року. Воно було необхідним, але було досить тотальним, воно не давало можливості судового контролю і не давало можливості людині, в разі, якщо він вважає, що його право несправедливо обмежили, поставити питання про скасування застосування до нього люстраційних норм. Тому ми вважаємо, що тут судовий контроль повинен бути для того, щоб люди могли поставити питання, що його даремно включили в ту чи іншу категорію, і він не повинен під неї підпадати», – сказав Рєзніков.

Він також окремо відзначив, що автори законопроекту про державну політику перехідного періоду в ОРДЛО після деокупаціїсвідомо відмовилися від терміна «колаборант».

Back to top button