Україна

В НБУ оцінили ситуацію на валютному ринку


В НБУ оцінили ситуацію на валютному ринку

Заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що турбулентність на готівковому ринку спала.

 
Ситуація на готівковому валютному ринку стабілізується. Про це заявила перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова в ефірі телемарафону.
 
“Заборона публікувати курс (в обмінниках. – Ред.) була одним з рішень у комплексі, коли ми підійшли до регулювання готівкового валютного ринку. Наше рішення має цілий комплекс вимог до небанківських обмінних пунктів, у тому числі вимоги, які мають убезпечити клієнтів і касирів, вимоги щодо проведення операцій з обов’язковим використанням РРО”, – розповіла вона.
 
За її словами, одним з додаткових пунктів стала вимога припинити публікацію курсу валют. Для такого рішення було кілька причин.
 
“По-перше, ми побачили, що часто не відповідає курс, який ми бачимо на табло, тому курсу, за яким реально здійснюється операція, – це введення в оману. По-друге, дійсно, після нашого рішення (про підвищення курсу. – Ред.) ми побачили, що деякі обмінні пункти почали використовувати ситуацію із спекулятивною метою, розганяючи курс, хоча підстав для цього не було”, – зазначила Рожкова.
 
Зараз турбулентність на готівковому ринку спала, ринок заспокоївся.
 
“Одним з наших рішень було ще й дозволити банкам пропонувати більше готівкової валюти, це також спрацювало. На сьогодні ми очікуємо, що банки, щоб задовольняти громадян, почнуть роботу своїх відділень, у тому числі у вихідні дні, щоб не було ажіотажного попиту”, – розповіла заступник голови Нацбанку.
 
За словами Рожкової, рішення НБУ в комплексі вже дали результат, тому в Нацбанку сподіваються, що в майбутньому це буде запорукою відносної стабілізації на готівковому ринку.
 
Раніше повідомлялося, що українські банки і небанківські обмінники тепер можуть виставляти будь-який курс для купівлі валюти у населення.
 
Нагадаємо, Нацбанк закрив понад 600 валютних обмінників за підсумками 40 перевірок структурних підрозділів 15 небанківських фінансових установ. Це становить 15% всього ринку країни.
 
Як відомо, наприкінці липня НБУ звинуватив обмінники в девальвації гривні. Тепер усі операції мають фіксувати на відео, а інформацію про курси заборонено виставляти на табло. Так готівковий курс долара почав знижуватися.
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button