Україна

В наступному році масово скоротять пологові відділення при лікарнях

Національна служба здоров’я України у 2022 році планує закрити не менше 70 медичних закладів, у пологових відділеннях яких народжується менше ніж 150 малюків на рік, передає 1news з посиланням на сайт ТСН.

Про це заявила голова НСЗУ Наталія Гусак. При цьому йдеться не про пологові будинки, а про лікарні, де є пологові відділення. За словами Гусак, із 70 відділень, які НСЗУ планує закрити, у 30 приймають менше 50 пологів на рік.

З такими відділеннями не будуть підписані угоди, а це означає, що вони не отримають фінансування та будуть змушені закритися. А тим хто залишиться, НСЗУ з 2022 року обіцяє збільшити тариф за пологи з 10 до 15 тисяч гривень. При цьому в регіонах підвищать “річну” планку для пологів – до 300 і більше.

Рішення НСЗУ пов’язане з тим фактом, що смертність серед малюків в Україні є вищою, ніж у країнах Євросоюзу. 2021 року в Україні померло 1469 новонароджених.

У НСЗУ переконані, що акушери втрачають кваліфікацію, якщо приймають малу кількість пологів, а це викликає високу смертність.

 

 

 

 

Back to top button