Україна

В МОЗ України розповіли, чи можна вакцинуватись від коронавірусу під час вагітності

Вакцинація від COVID-19 для вагітних є безпечною та необхідною. Про це розповіли в Центрі громадського здоров’я, повідомляє 1News.

Зазначається, клінічні дослідження підтверджують, що у вакцинованих вагітних не було виявлено жодних негативних наслідків щеплення від COVID-19.

В Центрі додають, що вакцина не шкодить здоров’ю матері та дитини.

«COVID-19 є небезпечною хворобою для вагітних, оскільки це може призводити до передчасних пологів чи переривання вагітності», – розповів лікар-імунолог Федор Лапій.

Раніше 1News повідомляло, що дослідження, опубліковане нещодавно в Американському журналі акушерства і гінекології, показує, що вакцини не тільки безпечні та ефективні для вагітних і годуючих жінок, вони також можуть забезпечити деякий захист їх немовлят.

Так, 131 учасниця була вакцинована Pfizer або Moderna; 84 були вагітні, 31 годували грудьми і 16 були невагітними жінками у віці від 18 до 45 років.

Коли дослідники порівняли рівні їх антитіл з рівнями антитіл у жінок, які хворіли на COVID-19 під час вагітності, то рівні антитіл у відповідь на вакцину були вищі.

Побічні ефекти від вакцинації були легкими і аналогічними побічним ефектам у невагітних людей, включаючи біль у місці ін’єкції після першої дози і деякі м’язові болі, головний біль, лихоманку і озноб після другої дози.

Back to top button