Україна

В ДБР пояснили, чому не затримали нардепа Дмитрука до втечі


В ДБР пояснили, чому не затримали нардепа Дмитрука до втечі

Підозру чинним народним депутатам може оголошувати тільки генеральний прокурор, а підозри на той момент не було, пояснили в Бюро.

Народного депутата Артема Дмитрука не змогли затримати до його втечі за кордон, бо “не було законних підстав”, зокрема підозри, яку може оголосити лиш генпрокурор. Про це заявила радниця зі стратегічних комунікацій Державного бюро розслідувань (ДБР) Тетяну Сапьян в ефірі телемарафону Єдині новини.

“Для того, щоб він потрапив в базу Інтерполу потрібно декілька технічних моментів, коли ця процедура запускається. І тоді Україна і ДБР може розраховувати, що наші колеги правоохоронці з інших держав будуть активно допомагати і співпрацювати, і матимуть законні підстави, щоб затримати народного депутата на території іншої країни, яка звичайно ж співпрацює з Україною”, – зазначила Сапьян.

Вона також додала, що після оприлюднення відео, на якому Дмитрука бачили у Великій Британії, слідчі ДБР звернулись до британських колег. Нині встановлюється місце знаходження народного депутата.

“Звичайно, ж що слідчі звернулися одразу до своїх колег з Великої Британії для того, щоб ті могли дійсно підтвердити, що цей чинний депутат перебуває безпосередньо там. Ну, і звичайно ж у них з’являться вже законні підстави, щоб його затримати”, – сказала вона.

Представниця ДБР також пояснила, чому Дмитрука не затримали перед втечою з України, попри спостереження за ним правоохоронців, бо “не було законних підстав”.

“ДБР і слідство вбачало ознаки підготовки до організації можливої втечі. Але у слідства не було законних підстав, щоб убезпечити, стримати, затримати і взагалі от цей план втечі довести до провалу… тому що саме генеральний прокурор може оголошувати підозру чинним народним депутатам, було оголошено підозру вже після того, як депутат залишив територію України. Тому якби була підозра, то були б законні підстави. Не було підозри – не було законних підстав”, – стверджує Сапьян.

Вона також відповіла на запитання, чи планує ДБР допитати народного депутата від забороненої партії “ОПЗЖ” Суто Мамояна, помічник якого нібито допоміг Дмитруку виїхати за кордон. За її словами, всі дані перевіряються, однак “поки що ознак умисного злочину слідство не вбачає”.

Як відомо, 25 серпня ЗМІ повідомили, що нардеп Дмитрук втік до Молдови. Перед тим він у своєму Telegram-каналі стверджував, буцімто йому готують підозру. Депутат назвав це “спробою позбавити його вести політичну діяльність”. Також він поскаржився, що, мовляв, за нього “взялися спецслужби”.

Пізніше в Офісі генпрокурора заявили, що народному депутату повідомили про підозру у нападах на правоохоронця та військового. За інформацією ЗМІ, йшлося саме про Дмитрука.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − 1 =

Back to top button