Події

Андрій Костін: Довкілля більше не має бути мовчазною жертвою війни Генеральн…

Андрій Костін: Довкілля більше не має бути мовчазною жертвою війни

????Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь у першому засіданні Робочої групи високого рівня, створеної за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Обговорили руйнівний вплив агресії рф на природу в Україні та за її межами.

????До цієї важливої дискусії також долучилися ексвіцепрем’єр-міністерка та ексміністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем, віцепрезидент Європейського парламенту Гайді Гаутала, екоактивістка Ґрета Тунберг, експрезидентка Ірландії Мері Робінсон та старший радник Європейського інституту миру та координатор робочої групи Роксана Крістеску.

????Війна руйнує природні та аграрні угіддя, чим ставить під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Близько 30% території України – 174 кв км – забруднені вибухонебезпечними предметами. Понад 2,4 млн га лісів пошкоджено. Нещодавня атака на греблю Каховської ГЕС призвела до найбільшої екологічної катастрофи в Україні з часів Чорнобиля. І цей список неповний, адже інтенсивні бойові дії тривають.

????Андрій Костін зазначив, що Україна є першою державою, яка переслідує екологічні воєнні злочини та екоцид у такому масштабі. Загалом розслідується понад 200 воєнних злочинів проти довкілля та 15 випадків, які за Кримінальним кодексом України кваліфікуються як екоцид. Таких прецедентів практично не існує в системі міжнародного кримінального правосуддя.

????Ми закликаємо посилити співпрацю в розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів рф проти довкілля на міжнародному рівні. Також необхідно змусити агресора заплатити за колосальну шкоду, завдану цими злочинами,наголосив Генпрокурор.

????Він додав, що Офіс Генерального прокурора повністю відкритий до співпраці та обміну інформацією про злочини рф проти довкілля.

????Переконаний, що лише спільними зусиллями вільного світу ми зможемо відновити справедливість і мир та гарантувати безпеку й чисте довкілля для майбутніх поколінь, – констатував Андрій Костін.

Back to top button