Україна

Урожайний день. Масові обшуки серед нардепівСюжет


Урожайний день. Масові обшуки серед нардепів

Народні депутати фігурують у корупційних справах у сфері відновлення. Один із парламентарів вперше в українській історії дав хабар біткойнами.

Детективи Національного антикорупційного бюро 21 листопада провели масштабну операцію і виявили цілі схеми корупції у сфері відновлення інфраструктурних об’єктів, які постраждали внаслідок війни Росії проти України.

Цікавий момент, що серед підозрюваних, які здійснювали підкупи – два відомих чинних народних депутата. І вперше в українській історії як хабар фігурує криптовалюта.

Схема на мільярд

Зокрема зранку правоохоронці прийшли з обшуком до нардепа від Хмельницької області Сергія Лабазюка. Він – відомий парламентар, який з

а сумісництвом є власником будівельного та аграрного бізнесів.

За інформацією НАБУ, бюро та спеціалізована антикорупційна прокуратура разом з іншими чиновниками викрили Лобазюка у спробі підкупу посадовців у сфері відновлення.

Слідчі встановили, що у серпні цього року депутат звернувся до топчиновника Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на один мільярд гривень. За це Лобазюк пообіцяв “винагороду” у розмірі 3-5% від вартості кожного підряду, додають в НАБУ.

Для узгодження подальших домовленостей нардеп також залучив директора своєї компанії. Після надходження 50 мільйонів гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України, парламентар через довірену особу надав викривачу-чиновнику Державного агентства відновлення обіцяний відсоток у сумі 150 тисяч доларів.

Передача хабаря відбулась на паркінгу одного зі столичних супермаркетів, а гроші знаходились у китайській шкатулці, зазначають в НАБУ.

Хабар в біткоїнах

Ще один учасник сьогоднішньої спецоперації НАБУ – нардеп Андрій Одарченко. Він обирався по 170-му округу в Харкові від партії Слуга Народу.

Цікавий факт, що Одарченко є членом парламентського Комітету з питань антикорупційної політики і сьогодні його затримали під час спроби підкупу топпосадовця біткойнами.

За інформацією НАБУ, народний обранець пропонував голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури хабар у криптовалюті Bitcoin, в еквіваленті 50 тисяч доларів. В обмін на ці гроші Одарченко просив сприяння в отриманні коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури.

Після виділення коштів з фонду на криптогаманець викривача-чиновника з Держагенства відновлення надійшов перший транш хабаря в еквіваленті 10 тисяч доларів.

“Це перша в історії антикорупційних органів неправомірна вигода у криптовалюті, яку вдалося задокументувати. Тривають слідчі дії”, – зазначають в НАБУ.

Десятки квартир в обмін “на послугу”

Ще одна схема корупції у сфері відновлення, яку сьогодні викрили детективи НАБУ, пов’язана не з депутатом, а з – власником приватного товариства.

Він в якості хабаря запропонував топчиновнику з Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури нерухомість у зведених ним новобудовах загальною площею понад 5200 кв. м орієнтовною вартістю понад 170 млн грн.

За це посадовець мав залишити в силі укладені з товариством угоди щодо будівництва житлового комплексу на земельній ділянці міністерства, а також сприяти отриманню дозвільних документів та необхідних погоджень. Аби приховати вчинення злочину, нерухомість мали оформити на довірену особу топчиновника.

На момент викриття злочину детективи та прокурори задокументували оформлення на довірену особу 15 квартир у Києві. Окрім власника товариства про підозру повідомили керівниці держпідприємства.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button