Україна

Український бізнес покладає великі надії на Байдена

Президент США протягом наступних чотирьох років може зіграти історичну роль у допомозі Україні для викорінення корупції та позбавлення від контролю олігархів

Новий президент США Джо Байден відвідував Україну шість разів за 8 років роботи в якості віце-президента в адміністрації Обами. Протягом усього цього періоду він послідовно і відкрито відстоював зусилля нашої держави з реформування та викорінення корупції.

Про це йдеться в аналітичній публікації Енді Хандера, президента Американської торгівельної палати в Україні на сторінках Atlantic Council, – інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

На жаль, Україна значно загальмувала реформи, після того, як адміністрація Обами у 2017 році покинула Білий дім. Але у президента Байдена тепер є можливість продовжити з того місця, на якому він зупинився. Це означає посилення підтримки України з боку США, щоб повернути країну на шлях реформ. Протягом наступних чотирьох років Байден може зіграти історичну роль у допомозі Україні у викоріненні корупції та раз і назавжди позбавити її від контролю олігархів.

Трансформація України, можливо, давно назріла. Україна – не бідна країна, але її громадянми – одні з найбідніших в Європі. Після десятиліть безгосподарності і кумівства з боку уряду, мільйони українців покинули свою батьківщину, щоб працювати за кордоном. Прямі іноземні інвестиції залишаються на дуже низькому рівні.

Процес деолігархізації, розпочатий у 2015 році на тлі гучних фанфар з метою зменшити політичний вплив українського олігархічного класу, давно зупинився. Замість цього олігархи продовжують лобіювати закони, що надають несправедливі переваги їх бізнесу. Вони володіють основними ЗМІ країни і домінують в країні. Згідно з нещодавнім звітом про розслідування, тільки один український олігарх зараз керує більш ніж сотнею членів парламенту, або майже чвертю всіх депутатів Верховної Ради. Це вкрай ускладнює конкуренцію міжнародним інвесторам. Неспроможність України грає безпосередньо на руку Кремлю, який сповнений рішучості перешкодити їй стати зразком для пострадянського регіону у переході від авторитаризму до демократії.

Росія веде гібридну війну проти України з 2014 року. Ця атака передбачає все, від військових операцій і кібератак до економічних заходів і безперервних хвиль навмисної дезінформації. Не дивно, що Москва часто знаходить точки перетину з українськими олігархами, щоб зірвати зусилля по реформам.

Попередник Байдена, Дональд Трамп, часто виявляв інтерес до України з абсолютно протилежних причин і не відвідував країну під час свого чотирирічного президентства. Тепер є надія, що в стосунках між США та Україною відкриється нова сторінка і що адміністрація Байдена допоможе Україні надолужити згаяне.

Головними пріоритетами політики адміністрації Байдена щодо України має бути обмеження російської агресії, скорочення корупції і стримування олігархів. Чого найбільше побоюються тіньові олігархи України, так це правосуддя зі сторони США. Один український олігарх  зараз знаходиться під слідством великого федерального журі США за звинуваченням у відмиванні грошей. Інший бореться з екстрадицією в США за звинуваченням у хабарництві і рекеті. Вони знають, що США твердо дотримуються верховенства закону. Це те, до чого прагне більшість українців.

Найскладнішою частиною будь-якої успішної політики щодо України буде робота з Росією. В цьому році виповнюється 30 років з тих пір, як Україна проголосила незалежність і розпався Радянський Союз. За словами президента Росії Володимира Путіна, розпад СРСР був найбільшою геополітичною трагедією ХХ століття. Росія як і раніше прагне скасувати вирок 1991 року і категорично відмовляється підтримувати ідею успішної і демократичної України, яка більше не входить в сферу впливу Кремля.

Після розпаду Радянського Союзу, Україна стала третьою за величиною ядерною наддержавою у світі. У 1994 році вона добровільно відмовилась від ядерної зброї і приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки з боку США, Великобританії і Росії. З тих пір Москва порушила ці обіцянки, нападаючи на Україну, спочатку в Криму, а потім в районі Донбасу на сході України. Тепер Сполучені Штати повинні переглянути обіцянки, які надали в 1994 році, і активізувати свої дії.

Незважаючи на розчарування останніх трьох десятиліть, є безліч причин для оптимізму щодо майбутнього України. За останні 30 років багато американських і міжнародних компаній домоглися успіху в Україні. Знамениті бренди, такі як печиво Oreo, кавомашини Nespresso, автомобільні запчастини до Mercedes, BMW і Volvo, і навіть колеса до лондонських потягів метрополітену, виробляються в Україні. Українські ІТ-компанії конкурентоспроможні на глобальному рівні, в той час як в країні розташовані центри досліджень і розробок багатьох провідних світових технологічних брендів. Навіть в сучасних складних умовах в Україні можна процвітати.

Ці історії успіху – лише верхівка айсберга. Потенціал України величезний, і вона також входить до категорії стратегічно важливих країн на планеті. Ділове співтовариство тепер покладає надії на президента Байдена, який підтримає Україну у вирішальний історичний період.

Back to top button