Україна

Українські водії на кордоні в Польщі збираються голодувати – омбудсмен


Українські водії на кордоні в Польщі збираються голодувати - омбудсмен

Лубінець вже звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Уповноваженого з прав людини Республіки Польща Професора Марчіна Вечека.

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українські водії, які перебувають на кордоні в Польщі, можуть оголосити голодування. Ситуація фактично катастрофічна.

“Ще з початку листопада у пунктах пропуску на українсько-польському кордоні заблокований рух автотранспорту, який здійснює перевезення вантажів”, – зазначив він.

За словами Лубінця, українські водії перебувають у такій кричущій ситуації, що планують оголосити голодування.

Він додав, що вже звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Уповноваженого з прав людини Республіки Польща Професора Марчіна Вечека. Поки що від свого колеги він відповіді не отримав.

Лубінець заявив, що вони отримали лист від Міністерства закордонних справ України за дорученням прем’єр-міністра України.

“Як стало відомо, українська сторона почала підготовку до евакуації водіїв із заблокованих пунктів пропуску на території Польщі. Також є ініціатива щодо створення Штабу допомоги українцям на кордоні, щоб забезпечити водіїв продуктами харчування, водою, медикаментами, пальним тощо”, – зазначив омбудсмен.

Також українська та польська сторона домовилися про збільшення пропускної спроможності кордону та домовилися про низку дій.

“На сьогодні найважливіше – це дотримання прав людини в демократичному суспільстві. Також не можна допускати такі протиріччя у взаєминах між двома дружніми країнами: Україною та Польщею”, – заявив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що ситуація потребує нагального розв’язання, адже по-перше, це загрожує життю та здоров’ю людей; по-друге, перевізники можуть понести відповідальність за порушення граничного терміну перебування за кордоном; по-третє, це може призвести до криз в Україні в різних сферах.

Нагадаємо, станом на ранок п’ятниці, 1 грудня, на українсько-польському кордоні у чергах на в’їзд в Україну перебувало близько 2100 вантажних транспортних засобів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button