Україна

Українська економіка зросла на 4,3%


Українська економіка зросла на 4,3%

Попри широкомасштабну війну на території України, ключові галузі економіки демонструють зростання.

За попередніми оцінками Міністерства економіки України, зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) у квітні 2024 року порівняно з квітнем минулого року становило близько 4,3%. Про це у середу, 22 травня, повідомляє пресслужба Міністерства економіки.  

Позитивні тенденції спостерігались у транспортній галузі, промисловості, будівництві, сільському господарстві та внутрішній торгівлі. Загалом економіка продовжує адаптуватись та набувати характеристик економіки воєнного часу. 

“У квітні 2024 року продовжується тенденція відновлювального зростання економіки, яка була підтримана рекордними обсягами експорту товарів, збільшенням попиту на будівельні послуги в умовах бюджетного фінансування на відновлення інфраструктури, продовженням поліпшення ділових настроїв та пожвавленням споживчої активності”, – йдеться у повідомлені. 

Так, у квітні промислові підприємства продовжили відновлювати економічну активність, як шляхом експортоорієнтованих виробництв, так і попиту на інвестиційну продукцію – машинобудування (ВПК) та будівельні матеріали. Все це сформувало попит на продукцію суміжних видів діяльності. 

У той же час, високі безпекові ризики, чергове пошкодження енергетичних об’єктів, а також значний дефіцит кваліфікованих кадрів і далі негативно тиснули на ВВП. 

Вказується, що після чергових атак на енергосистему України та значних пошкоджень і руйнувань ТЕС та ГЕС тимчасово втрачено частину генераційних об’єктів.

“Проблеми з електрогенерацією можуть мати потенційно негативний вплив на роботу промисловості, особливо найбільших споживачів електроенергії, яким через технологічні особливості виробничих процесів майже неможливо переорієнтуватися на альтернативні джерела постачання електроенергії”, – прогнозують у відомстві. 

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз щодо зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) у 2024 році і покращив очікування щодо рівня інфляції.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button