Україна

Україна збільшила експорт меблів на 50%

Українські меблі стали цікавими для міжнародної спільноти професійних закупівельників

Українські виробники меблів в січні-березні 2021 року наростили експорт меблів на 50% порівняно з тим же періодом 2019 року – до $247,4 млн, тоді як в останні п’ять років (2015-2020 рр.) відзначався щорічний приріст на 13,5%.

Про це повідомила член Української асоціації меблевиків (УАМ) Оксана Донська, – інформує 1NEWS.

“Через COVID-19 світові ланцюги поставок дуже змінилися. Українські меблі стали цікавими для міжнародної спільноти професійних закупівельників”, – зазначила вона на прес-конференції з проблем законодавства про ринок деревини.

За її словами, сьогодні прозорий ринок деревини дуже необхідний і для українських виробників меблів.

“Меблева і деревообробна галузі України створюють продукт з високою доданою вартістю. Кожна гривня вартості деревини перетворюється в 30-50 гривень вартості меблів, що поставляються як на внутрішній ринок, так і на експорт”, – підкреслила вона.

Донська зазначила, що сьогодні в меблевій галузі працює понад 100 тис. осіб на понад 9 тис. підприємствах, а експорт українських меблів останні п’ять років зростає на 13,5% щорічно.

Меблі експортуються в 119 країн – зокрема в Польщу (понад 35% експорту), Німеччину (16%), Данію, Австрію, Румунію, Францію, при цьому Польща і Німеччина використовують українські меблі для подальшого продажу в світі.

“Але порівняно з тією ж Польщею, яка має приблизно такі ж ресурси лісу, ми експортуємо в 20 разів менше – якщо Польща у 2020 році експортувала меблі на $14,8 млрд (третє місце в світі серед експортерів), то Україна – лише на $750 млн (39-е місце)”, – повідомила Донська.

Back to top button