СвітУкраїна

Україна висилає російського дипломата

Міністерство закордонних справ України у відповідь на провокацію із затриманням і висилкою українського консула у Санкт-Петербурзі вимагає від старшого дипломата посольства Росії в Києві впродовж 72 годин має залишити територію нашої країни. Про це повідомляє пресслужба МЗС, пише 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

Як зазначається у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка, на тлі ескалації Російською Федерацією безпекової ситуації та масованої антиукраїнської пропаганди російська сторона продовжує провокації проти співробітників дипломатичних установ України в Росії.

«Висловлюємо рішучий протест щодо неправомірного затримання 16 квітня співробітника Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі та надання йому припису залишити територію РФ до 21 квітня. Повністю відкидаємо висунуті консульському співробітнику звинувачення», – заявив він.

Речник МЗС акцентував, що такі дії російської влади грубо порушують Віденську конвенцію про дипломатичні зносини від 1961 року і Віденську конвенцію про консульські зносини від 1963 року та вкотре підтверджують обраний Росією курс на подальше загострення з Україною.

«У відповідь на зазначену провокацію старший дипломат посольства Росії в Києві має залишити територію України впродовж 72 годин, починаючи із 19 квітня», – повідомив Ніколенко.

Як повідомляв Укрінформ, Тимчасовому повіреному у справах України в Російській Федерації Василю Покотилу, який був викликаний у суботу до МЗС РФ, оголосили про небажаність перебування в Росії консула генерального консульства України в Санкт-Петербурзі.

Речник МЗС Олег Ніколенко у суботу, 17 квітня, поінформував, що напередодні російські правоохоронці на кілька годин. затримали співробітника Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі . Наразі він перебуває в українській дипустанові, обставини затримання з‘ясовуються

ФСБ Росії повідомило в суботу, 17 квітня, про затримання у Санкт-Петербурзі 16 квітня консула Генерального консульства України Олександр Сосонюка нібито за отримання закритої інформації з баз даних правоохоронних органів і ФСБ.

Back to top button