Україна

Україна торік отримала від ЄБРР рекордні 2,1 мільярда євро


Україна торік отримала від ЄБРР рекордні 2,1 мільярда євро

Голова ЄБРР Оділь Рено-Басо заявила, що завдяки підтримці своїх акціонерів ЄБРР зможе й надалі активно інвестувати та підтримувати Україну.

Європейський банк реконструкції та розвитку у 2023 році надав Україні рекордні 2,1 мільярда євро. Про це повідомляє пресслужба ЄБРР.

Зазначається, що у 2022 році ЄБРР надав Україні 1,7 млрд євро та вже у жовтні 2023 року перевищив свою мету інвестувати 3 млрд євро в Україні протягом 2022-23 років.

Керуючі фінустанови минулого року ухвалили рішення збільшити оплачений капітал Банку на 4 млрд євро до 34 млрд євро з метою надання подальшої підтримки Україні.

Як повідомляється, інвестиції в Україні під час війни планується продовжувати на рівні близько €1,5 млрд на рік, при цьому збільшення капіталу дає можливість подвоїти цей обсяг, коли настане час для відновлення.

З початку великої війни ЄБРР також вдалося мобілізувати для України близько 1,6 млрд євро донорських коштів включно з нефінансованими гарантіями. Майже половину донорських ресурсів надав ЄС, значні внески також зробили окремі донори, у тому числі Канада, Норвегія, Іспанія та Нідерланди.

За словами голови ЄБРР Оділь Рено-Басо, завдяки підтримці своїх акціонерів ЄБРР зможе й надалі активно інвестувати та підтримувати Україну.

Наразі ЄБРР має 5 пріоритетних сфер інвестицій в Україні – енергетична безпека, критична інфраструктура, продовольча безпека, торгівля та підтримка приватного сектору.

Раніше в ЄБРР заявили, що п’ятирічний період відновлення України після війни буде вимагати додаткових інвестицій у розмірі майже 50 млрд доларів за рік. Зокрема, мова йде про приплив іноземного капіталу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button