Україна

Україна терміново звернулася до ЄСПЛ щодо захисників Азовсталі


Україна терміново звернулася до ЄСПЛ щодо захисників Азовсталі

Україна вимагає вжити термінових заходів задля недопущення використання українських захисників у так званих “трибуналах”, зрежисованих російськими загарбниками.

 
Україна подала низку нових термінових вимог до Європейського суду з прав людини стосовно захисників Азовсталі. Про це йдеться у спільній заяві Мін’юсту та МЗС, оприлюдненій у вівторок, 23 серпня.
 
 

 
“Україна подала низку нових термінових вимог у порядку Правила 39 Правил ЄСПЛ щодо забезпечення права на життя та заборону тортур, гарантованих статтями 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод щодо українських захисників Азовсталі, які, самовіддано тримаючи оборону до останнього, потрапили у полон російських окупантів”, – йдеться у повідомленні.
 
Зазначається, що зазначене клопотання подано у рамках міждержавної справи України проти Росії (Х) за заявою № 11055/22 про порушення прав людини під час повномасштабного вторгнення російських військ у нашу країну.
 
Україна також вимагає вжити термінових заходів задля недопущення використання українських захисників у будь-яких так званих “трибуналах” та інших показових “судилищах”, зрежисованих російськими загарбниками.
 
Крім того, Україна звернулася до ЄСПЛ з вимогою змусити Росію надати інформацію про зміст і медичне забезпечення, якого потребують полонені українські військові.
 
“Українські захисники Маріуполя є комбатантами, законними учасниками військових дій. У разі потрапляння в полон, вони набувають статусу військовополонених, який вимагає належного поводження на основі Третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року. Проведення будь-яких “судилищ” над військовополоненими з метою пропаганди забороняється та прирівнюється до воєнних злочинів. Ми звертаємося до світу з вимогою використати всі наявні механізми для захисту наших військовополонених і притягнення РФ та конкретних осіб до відповідальності за їхні злочини”, – заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
 
“Україна фіксує злочини РФ та використовує наявні міжнародно-правові можливості для забезпечення прав українських захисників, які перебувають у полоні у російських окупантів. Наша позиція чітка: вони є військовополоненими, жодного суду не може бути проведено над ними. Ми очікуємо, що ЄСПЛ уважно розгляне і задовольнить клопотання України”, – наголосила заступник міністра юстиції Ірина Мудра.
 
Раніше стало відомо, що російські окупанти планують у День Незалежності України провести у Маріуполі показовий “суд” над полоненими захисниками Азовсталі.
 
Сьогодні президент Володимир Зеленський застеріг РФ від “судилища” над бійцями Азова.
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button