Україна

Україна та ще три країни поскаржились на Іран через збитий літак МАУ


Україна та ще три країни поскаржились на Іран через збитий літак МАУ

Україна, Швеція, Канада та Велика Британія звернулися в ІКАО щодо збитого Іраном літака МАУ.

 
Міністри закордонних справ України та ще трьох країн спільно ініціювали розгляд спору в Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО) проти Ірану за використання зброї проти цивільного літака рейсу PS752 авіакомпанії МАУ. Про це повідомила пресслужба МЗС України 8 січня.
 
Міністри Канади, Швеції, України та Великої Британії спільно ініціювали розгляд спору в ІКАО проти Ірану за використання зброї проти цивільного повітряного судна в польоті в порушення міжнародно-правових зобов’язань Ірану відповідно до статті 3bis Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (відомої як Чиказька конвенція).
 
“Чотири роки тому Іран збив рейс 752 Міжнародних авіаліній України, у результаті якого загинуло 176 людей, включно з громадянами та резидентами наших країн. Протягом вже чотирьох років Іран відмовляється взяти на себе повну міжнародно-правову відповідальність за збиття рейсу PS752, незважаючи на численні спроби вступити в переговори з цього питання”, – йдеться в заяві. 

Нагадаємо, 8 січня 2020 року літак МАУ був збитий іранськими військовими над Тегераном. Тоді загинули усі, хто був на борту лайнера – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Більшість жертв були іранцями та канадцями, 11 осіб були громадянами України.

Пізніше Іран запропонував виплатити українським сім’ям загиблих у катастрофі МАУ компенсації в розмірі 150 тисяч доларів за кожного загиблого, але Україна відкинула цю пропозицію.

16 квітня 2023 року суд Ірану виніс вирок 10 військовим у справі про катастрофу рейсу PS752.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button