Україна

Україна розчарована декларацією G20 – МЗС


Україна розчарована декларацією G20 - МЗС

Члени G20 ухвалили спільну декларацію. У ній є заклик до дотримання принципів міжнародного права, зокрема територіальної цілісності та суверенітету країн, також наголошується на неприпустимості використання ядерної зброї.

У МЗС України відреагували на підсумкову спільну декларацію Великої двадцятки, висловивши розчарування її формулюваннями. Зокрема, на її невідповідність реаліям у суботу, 9 вересня, вказав речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Він опублікував текст декларації, проте зі своїми виправленнями в тексті. За його словами, з виправленнями основні елементи тексту виглядають “більш наближеними до реальності”.

Зокрема, він виправив словосполуку “війна в Україні” на “війна проти України”, “Українська криза” на “агресивна війна Росії проти України”.

У фразі, що “усі держави повинні діяти таким чином, що повністю відповідає цілям і принципам статуту ООН” на фото замінено “всі держави” на “Росія”.

У фразі щодо неприпустимості використання ядерної зброї у війні проти України уточнено, що має йтись саме про російське використання цієї зброї.

Наприкінці вписано “члени G20 однозначно засуджують це [війну] і закликають Москву негайно припинити її”, замість оригіналу “були різні погляди та оцінки ситуації”.

“Очевидно, що участь української сторони дозволила б учасникам краще зрозуміти ситуацію. Принцип “нічого про Україну без України” залишається ключовим як ніколи”, – додав Ніколенко.

 
Facebook/ Oleg Nikolenko 

Нагадаємо, учасники саміту “Великої двадцятки” дійшли консенсусу щодо тексту підсумкової декларації і ухвалили цей документ.

У своєму вступному слові на саміті прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді згадав про війну, хоча не вказав, де вона триває, а також не назвав країни-учасниці.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button