Україна

Україна ризикує втратити міжнародну репутацію

Посол Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі виступив з критикою дій влади

Європейський Союз готовий допомагати України у реформуванні, однак відповідальність за швидке і повне впровадження Угоди про асоціацію України з ЄС лежить на українській владі.

 

Про це написав посол Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі у статті для “Європейської правди”, – інформує 1NEWS.

“Як Європейський Союз, ми готові допомагати вам вирішувати й долати складні завдання та виклики, які приносять з собою реформи, у тому числі ті, що передбачені Угодою про асоціацію. Однак українці, особливо українська влада, мають пам’ятати, що цей процес трансформації повністю залежить від них”, – зазначив Мінгареллі.

Він додав, що партнерство ЄС з Україною – це не відносини між донором й отримувачем, а взаємини, які спираються на рівносильний внесок і прагнення обох сторін.

Мінгареллі зазначив, що не може бути жодного виправдання затримці впровадження Угоди про асоціацію України з ЄС: вона має здійснюватися швидко й повною мірою, і відповідальність за це лежить на українській владі, особливо народних депутатах, обраних, щоб представляти український народ і приймати рішення від його імені.

Посол ЄС зауважив, що, розпочавши першу сесію 2018 року, Верховна Рада тримає ключі до ухвалення важливого законодавства.

“Конструктивний і ефективний діалог парламенту з іншими основними гравцями, зокрема урядом і Президентом, має як ніколи вирішальне значення… Крім того, законодавчі завдання та зобов’язання у рамках Угоди про асоціацію заслуговують на сфокусованішу роботу над законодавчими ініціативами, наприклад під час спеціальних пленарних днів для розгляду і прийняття пов’язаного з Угодою законодавства”, – переконаний Мінгареллі.

Водночас він констатував, що, на жаль, нині багато важливих законопроектів залишаються у Верховній Раді без руху, і в той же час реєструються законопроекти, які суперечать чи навіть шкодять Угоді про асоціацію, зокрема, законопроект “Купуй українське, плати українцям!”.

Якщо подібні законодавчі ініціативи не будуть переглянуті, це може призвести до втрати Україною міжнародної репутації та порушення зобов’язань, взятих нею у відносинах з ЄС, попередив дипломат.

Також посол ЄС зазначив, що підходи та погляди можуть бути різними, як це і притаманно демократичному суспільству, однак реформатори країни мають залишатися об’єднаними, коли справа стосується рішучих перетворень.

Back to top button