Україна

Україна планує з компанією Ілона Маска запустити супутник в космос

Таку заяву озвучив віцепрем’єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, але у Держкосмосі її спростували

Україна веде перемовини з компанією SpaceX Ілона Маска для запуску власного супутника “Січ 2-30 (2-1)” у грудні цього року.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, – інформує 1NEWS.

Для запуску у грудні супутника дистанційного зондування землі, про який раніше говорив президент, ведуться технічні перемовини зі SpaceX щодо сумісності “Січ 2-30 (2-1)” з ракетним носієм компанії.

За словами віцепрем’єра, невдовзі стане зрозуміло, чи можливо це здійснити.

Уруський зазначив, що наразі супутник майже готовий: “Він вимагає кінцевого аналізу і експлуатаційних перевірок технічної готовності до запуску”.

Він додав, що особисто побував в Дніпрі на “Південмаші”, де перевірив реальний стан космічного апарату.

“Останній раз ми запускали серйозний супутник дистанційного зондування 10 років назад. Тому дійсно це стає визначною подією для нас”, – розповів очільник відомства.

У Держкосмосі заявили, що заява міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського про готовність супутника “Січ 2-1” до запуску не відповідає дійсності.

“Озвучена Олегом Уруським інформація щодо супутника “Січ 2-1” на сьогодні не відповідає дійсності… Маніпуляції та некомпетентність офіційних осіб щодо запуску супутника “Січ 2-1″ дискредитує не тільки перших осіб країни, а і космічну галузь загалом”, – йдеться у повідомленні Держкосмосу.

У агентстві вважають, що подібні заяви ставлять під загрозу завершення робіт по супутнику і “сіють сумніви в інституціональній спроможності органів влади виконувати покладені на них функції”.

У ДКА додали, що роблять “все можливе”, щоб запуск супутника “Січ 2-1” у рік 30-річчя Незалежності України відбувся.

Джерело: Економічна правда/Держкосмос

Back to top button