Україна

Україна планує репатріювати з полону РФ 800 людей – омбудсмен


Україна планує репатріювати з полону РФ 800 людей - омбудсмен

Українська сторона сподівається за процедурою репатріації повернути із Росії 800 своїх поранених військових.

 

Українська та російська сторони на зустрічі у Туреччині обговорили питання повернення з полону поранених військовослужбовців. Про це розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю Радіо Свобода, опублікованому у п’ятницю, 27 січня.
 
Він пояснив, що йдеться не про обмін, а про репатріацію тяжко поранених військовослужбовців. Окрім того, обговорювалося повернення цивільних осіб з України, зокрема дітей.
 
“Насправді, за результатами нашої зустрічі (з Москальковою – ред.), не була оприлюднена велика обмінна інформація, що готується. Єдиний аспект, який ми з нею обговорювали в розрізі військовополонених – це питання можливого повернення тяжко поранених військовослужбовців, військовополонених з обох сторін”, – додав він.
 
За його словами, у полоні росіян перебувають близько 800 поранених українських військових.
 
“На території Російської Федерації, за нашими даними, знаходиться 800 тяжко поранених військовослужбовців Збройних сил України. За даними російської сторони, на території України перебувають 200 тяжко поранених військовополонених російської армії. Отже, ці цифри звучали. Але, як я й казав, це не процедура обміну. Це процедура репатріації”, – зазначив омбудсмен.

Репатріація – це процедура, прописана у Женевській конвенції. Вона включає повернення саме поранених, тяжко поранених військовополонених без будь-яких умов, без прив’язки до кількості.
 
 
Нагадаємо, українській стороні вдалося повернути із полону загалом 106 цивільних  українців.
 
Крім того, Україна та Росія працюють над масштабним обміном полоненими: планують обміняти близько тисячі людей.
 
 
 
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button