Україна

Україна отримає першу виплату з €18 млрд у січні – Єврокомісія


Україна отримає першу виплату з €18 млрд у січні – Єврокомісія

У ЄС “повинні прагнути” надати Україні першу виплату у січні 2023 року, вважає Валдіс Домбровскіс.

 
Початок виплати фінансової допомоги Україні за новою програмою довгострокового фінансування Євросоюзу обсягом 18 мільярдів доларів може стартувати вже у січні 2023 року. Про це заявив віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс за підсумками засідання міністрів фінансів Ради ЄС у вівторок, 8 листопада.
 
“Відповідно до недавнього заклику лідерів ЄС до Єврокомісії запропонувати більш структурне рішення для надання допомоги Україні, міністри погодилися продовжити розгляд пакета допомоги у розмірі до 18 мільярдів євро пільгових кредитів на 2023 рік. Ми повинні прагнути надати першу виплату у січні”, – вважає він.
 
За його словами, Єврокомісія очікує на схвалення пакета з боку Ради ЄС та Європейського парламенту до кінця року.
 
Також Домбровскіс порушив питання нинішнього фінансування.
 
“Ми очікуємо, що наступний платіж у розмірі 2,5 мільярда євро надійде у Київ до кінця цього місяця (листопада. – Ред.)”, – зазначив чиновник.
 
Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у середу, 9 листопада, має запропонувати ухвалити фінансовий пакет допомоги Україні від ЄС до півтора мільярда євро щомісяця загальним обсягом до 18 мільярдів євро.
 
Кошти надаватимуть у формі пільгових довгострокових кредитів, які покриватимуть також витрати на сплату відсотків і проведення реформ, необхідних для наближення до членства у ЄС.
 
Нагадаємо, НБУ повідомив, що нова місія Міжнародного валютного фонду в Україні почнеться 11 листопада.
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button