Україна

Україна отримала “транспортний безвіз” з ЄС


Україна отримала транспортний безвіз з ЄС

Угода скасовує необхідність одержання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх і транзитних перевезень у держави ЄС.

 
Україна підписала угоду про лібералізацію автомобільних перевезень із Євросоюзом. Про це повідомляє Міністерство інфраструктури у середу, 29 червня.
 
Документ було підписано у французькому Ліоні. Угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх і транзитних перевезень у держави ЄС та дозволяє уникнути зупинення експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.
 
 

 
Переговори про укладення цієї угоди почалися восени минулого року, але з урахуванням складної логістичної ситуації в Україні, спричиненої блокадою морських портів і пошкодженням транспортної інфраструктури, ЄС суттєво прискорив процес узгодження угоди.
 
Крім того, угодою передбачаються заходи зі спрощення визнання водійських документів. Тепер Україна та ЄС звільняють власників водійського посвідчення, виданого однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.
 
Строк угоди становить один рік з можливістю пролонгації та тимчасово набирає чинності із сьогоднішнього дня. На постійній основі угода почне працювати після завершення всіх ратифікаційних процедур.
 
Викликане морською блокадою навантаження на автотранспорт значно збільшило потребу в дозволах на міжнародні перевезення, які за деякими напрямками зросли в кілька разів. Такі дозволи потрібні перевізниками, щоб експортувати чи імпортувати товари автотранспортом.
 
У перший місяць повномасштабного вторгнення Міністерство інфраструктури змогло досягти домовленостей про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС, але багато хто закінчував дію вже влітку. Адже був ризик, що восени дозволи закінчаться – і вантажний дорожній транспорт зупиниться.
 
Нагадаємо, протягом 3 років Україна планувала отримати п’ять безвізів із ЄС. Більшість із них уже виконано. Йдеться про угоди у сфері енергетики, митниці, перевезень, цифрового ринку і торгових умов.
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button