Україна

Угорщині і Словаччині загрожує паливна криза


Угорщині і Словаччині загрожує паливна криза

Рішення України щодо блокування транзиту через свою територію нафти компанії Лукойл загрожує проблемами Будапешту та Братиславі.

Угорщині загрожує паливна криза після того, як Україна ввела часткову заборону на транзит російської нафти через свою територію. Про це у суботу, 20 липня, повідомляє Politico.

Зазначається, що Україною запроваджено санкції, які блокують транзит трубопровідної нафти найбільшої російської приватної нафтової компанії Лукойл до Центральної Європи, щоб перекрити джерело доходу РФ для підтримки армії.

При цьому заборона України не стосується інших російських експортерів нафти, які й досі користуються трубопроводом.

Цей крок викликав занепокоєння щодо дефіциту постачань у Будапешті, який залежить від російського експорту нафти на 70%, Лукойл постачав половину цього обсягу.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вже висловив обурення перекриттям транзиту нафти у розмові з главою Кабміну України Денисом Шмигалем. Про це повідомляє Reuters із посиланням на урядову канцелярію Словаччини.

Для Словаччини це означає втрату деяких поставок для її нафтопереробного заводу Slovnaft, який належить угорській нафтогазовій групі MOL.

Фіцо завив, що Slovnaft отримає на переробку на 40% менше нафти, ніж потрібно, що вдарить по ринках Словаччини, а також може призвести до припинення поставок призначеного для України дизельного палива від Slovnaft.

За словами словацького прем’єра, Словаччина не буде “заручником українсько-російських відносин”.

Раніше повідомлялося, що російський Лукойл припинив транспортування нафти в Угорщину.

Нагадаємо, поставки нафти з РФ упали найбільше з початку великої війни. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

six − 3 =

Back to top button