Україна

Удар по аеродрому в Джанкої: що могли знищитиСюжет


Удар по аеродрому в Джанкої: що могли знищити

Авіабаза активно використовується росіянами для систем ППО, ударних вертольотів та штурмовиків, а також як великий логістичний центр.

В ніч на 17 квітня російський військовий аеродром в окупованому Джанкої зазнав доволі потужного удару. Місцеві жителі запевняють, що вибухи пролунали ще до оголошення повітряної тривоги і в результаті на летовищі розпочалася масштабна пожежа.

Формально на аеродромі базується 39-й вертолітний полк 27-ї змішаної авіаційної дивізії 4-го командування ВПС та ППО Південного військового округу Росії, але його часто використовує й штурмова авіація РФ.

Також окупанти перетворили аеродром на логістичний центр та військову базу. Так що ж могли знищити під час удару в Джанкої – далі в сюжеті.

Шість точок пожежі

На початку квітня кримські партизани заявляли, що на летовище в Джанкой російська армія стягнула додаткові установки ППО. Сьогодні після ударів супутник показав шість осередків полум’я, зафіксувавши вогонь на самому аеродромі та поруч із ним.

“Супутник VIIRS/Suomi NPP зафіксував шість осередків потужних пожеж на російському військовому аеродромі в Джанкої. Час знімка 03.41 мск”, – йдеться у повідомленні моніторингової групи Кримський вітер.

 t.me/Crimeanwind

Саме у точці, яка позначена №1 на карті пожеж в Джанкої, раніше було помічено пускову установку С-400. Ймовірно, по ній і “прилетіло”.

За словами місцевих жителів, на ранок 17 квітня продовжується детонація. Є непідтверджена інформація, що там могла бути партія ракет Циркон. Російські силовики перекрили рух на низці доріг, які розташовані поруч з авіабазою.

Ліквідація вертольотів

На льотному полі супутники раніше фіксували не тільки пускові установки С-300 і С-400, а й групу вертольотів російської армії і прикордонної служби ФСБ Росії.

Так, на знімках за 10 березня на аеродромі було зафіксовано 10 ударних вертольотів Мі-28, два Ка-52, а також чотири штурмовики Су-25. Також була інформація про розміщення на летовищі ще декількох Мі-8 та Мі-35М.

Російські військові пабліки вже повідомляють, що в результаті “нічного жаху у Джанкої”, попередньо, знищені чотири вертольоти та установку ППО С-300

“Попередньо відомо, що повністю втрачено три вертольоти, ще один, можливо, вдасться відновити. За нашою інформацією, втрачено два Ка-52, а також два Мі-28”, – повідомляють пропагандисти.

Є втрати серед особового складу, точна кількість загиблих уточняється.

Чим атакували

Окрім цього Російські Telegram-канали, пов’язані з Міноборони РФ, запевняють, що аеродром у Джанкої “вночі атакували ЗСУ”. Стверджується, що для удару було використано нібито близько 12 оперативно-тактичних ракет ATACMS, частина пошкодила техніку, що стоїть на аеродромі, а частина – низку будівель.

Офіційної інформації від Збройних сил ще не було. Представник сил оборони півдня України Наталія Гуменюк заявила, що необхідно дочекатися даних від Генерального штабу ЗСУ. Водночас вона зазначила, що аеродром у Джанкої є законною ціллю для України.

Чим саме був завданий удар також поки залишається невідомим, але очевидці у соціальних мережах зазначають про начебто комбінований удар балістикою та крилатими ракетами. Нібито це були ATACMS та Storm Shadow, хоча останні нібито й мали інший звук польоту.

Як зазначає військовий портал Defence Express, у теорії удар дійсно міг бути завданий ATACMS навіть із дальністю 165 км, яка є у ракет M39, що вже використовувались ЗСУ, бо її достатньо пуску навіть не з прифронтових районів. Також використання саме такого типу ракет з касетною бойовою частиною є доволі ефективним для ураження, як позицій ППО, так і вертольотів та літаків, які знаходяться на відкритих майданчиках. Як мінімум, минуле використання ATACMS для удару по вертодромах перетворило ворожі гелікоптери на сито.

Водночас Storm Shadow для удару по авіабазах зазвичай означає знищення складів з авіаційним озброєнням та командних пунктів. Наприклад, для удару по Бельбеку якраз заглиблені пункти управління і стали основною ціллю для Storm Shadow.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × 5 =

Back to top button