Україна

У Зеленського оприлюднили комюніке Саміту миру


У Зеленського оприлюднили комюніке Саміту миру

Учасники Глобального саміту миру у Швейцарії, який відбувся 15-16 червня, підписали Спільне комюніке про основи миру.


Під час Саміту миру у Швейцарії, який відбувся 15-16 червня, учасники узгодили спільну позицію щодо трьох пунктів: продовольча безпека, ядерна та енергетична безпека й звільнення всіх полонених і депортованих українців, яких викрала Росія. Про це повідомила пресслужба Офісу президента України в неділю, 16 червня.

“Ключові принципи щодо цих елементів задля справедливого та сталого миру викладені у Спільному комюніке про основи миру”, – йдеться в повідомленні.

 
Саміт став наймасштабнішим міжнародним заходом заради України та миру – у ньому взяли участь 101 країна та міжнародна організація, що представляють усі частини світу та континенти. Дві третини країн-учасниць були представлені на найвищому рівні.

“Саміт дав змогу кожному з учасників продемонструвати глобальне лідерство. Фактично цей захід є першим кроком до справедливого миру, що ґрунтується на Статуті ООН і базових принципах міжнародного права”, – заявили в Офісі президента.

 
У комюніке учасники Саміту наголосили, що використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю, а українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька АЕС, мають працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України та наглядом МАГАТЕ.
 
Спільне комюніке також містить пункт про безперебійне виробництво й постачання продуктів харчування. Напади на торговельні судна, цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. У комюніке наголошується: продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю.
 
Військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну, а всі депортовані та незаконно переміщені українські діти й цивільні – повернуті в Україну.
 
Це три з десяти пунктів Формули миру, яку президент Володимир Зеленський презентував у листопаді 2022 року, під час зустрічі G20 в Індонезії. Робота щодо решти пунктів буде продовжена разом зі світовою спільнотою у визначених на Саміті робочих форматах.

Нагадаємо, 15-16 червня у Швейцарії відбувається історичний Глобальний саміт миру, організований Україною. Зеленський заявив, що Саміт миру може мати практичні кроки на шляху до миру.


За словами президента, наступний, другий Саміт миру відбудеться через місяці, а не роки.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

13 + nineteen =

Back to top button