Україна

У ЮНЕСКО оцінили культурні руйнування в Україні


У ЮНЕСКО оцінили культурні руйнування в Україні

Організація Об’єднаних Націй використовує супутникові знімки “до і після” для моніторингу культурної руйнації, спричиненої війною Росії в Україні.

Агентство ООН з культури ЮНЕСКО заявило, що внаслідок російського вторгнення в Україну було завдано шкоди 207 культурним об’єктам в Україні. Про це в середу, 26 жовтня, повідомляє новинний канал AlJazeera.
 
Серед них: 88 релігійних об’єктів, 15 музеїв, 76 будівель, що становлять історичний та/або художній інтерес, 18 пам’ятників та 10 бібліотек.
 
“Ми дійшли висновку, що ситуація погана. Далі може стати ще гіршою”, – заявила директор ЮНЕСКО з культури та надзвичайних ситуацій Кріста Піккат на прес-конференції у Женеві.
 
Вона додала, що на даний час під час війни жоден із семи об’єктів всесвітньої спадщини, які знаходяться на території України, не постраждав.
 
Свої висновки ЮНЕСКО робить ґрунтуючись на даних Супутникового центру ООН ЮНОСАТ.
 
“Грунтуючись на звітах з місць, ЮНЕСКО надсилає до ЮНОСАТу список потенційно пошкоджених об’єктів. Потім замовляє супутникові зображення у комерційних постачальників, і невелика група експертів вивчає різницю між фотографіями до і після. Команда порівнює зображення і потім може вказати тимчасове вікно, в якому сталося пошкодження”, – пояснила Кріста Піккат.
 
Вона додала, що ЮНЕСКО обговорювала з Києвом можливість вивезення об’єктів культурної спадщини з країни на час війни.
 
Раніше міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко розповів, що був змушений звернутися за допомогою до ЮНЕСКО, щоб там сприяли збереженню музейних реквізитів та експонатів в Україні. 

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button