Україна

У РНБО попередили про фейкове відео з Залужним


У РНБО попередили про фейкове відео з Залужним

Відеоролик був створений за допомогою технології діпфейк. У ньому головнокомандувач нібито закликає військових не підкорятися “злочинним наказам” влади.

Ворожі соцмережі активно просувають діпфейки відеозвернення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, у якому він нібито закликає українців до протесту проти діючої влади. Про це увечері у вівторок, 7 листопада, повідомив Центр протидії дезінформації РНБО.

У відеоролику, який поширюють російські Telegram-канали, Залужний нібито закликає українців вийти на площі своїх міст, а військових – не підкорятися “злочинним наказам” влади.

У Центрі протидії дезінформації наголошують, це відеозвернення несправжнє. Воно було створене та поширене рашистами за допомогою технології діпфейк у Тік Ток, X та Telegram. Автором цього “кіно” виступив TG-акаунт “Радіо Труха”.

Там також наголосили, що головнокомандувач ЗСУ не виступав зі зверненням і не закликав до військового перевороту.

У Центрі протидії дезінформації наголосили, що розповсюджуючи подібні фейки, рашисти прагнуть посіяти панічні настрої серед населення та запевнити у розколі між владою і військовими.


Поняття діпфейк означає глибинне навчання та підробку (Deep Learning + Fakes є Deepfakes). Відео-діпфейк повністю відтворює людину за допомогою алгоритмів машинного навчання. Розвиток комп’ютерних технологій на базі глибинного навчання дозволяє програмам «вчитися» завдяки штучним нейронним мережам. Методика синтезу зображення працює на основі штучного інтелекту. Це поєднує зображення людини, накладає одне відео на інше.

Комп’ютерна програма аналізує фото однієї людини, збирає дані та відтворює зображення. Далі таке створене фото або цифрову «маску» спеціалісти накладають на відео. Крім цього, програма може синхронізувати голос, жести й рухи. У результаті гладачі спостерігають персонаж, який повістю нагадує реальну людину. Але це фейк.

Нагадаємо, це вже не перший фейк про Залужного який поширився у вівторок. Перед цим з подачі одного з нардепів у медіапросторі з’явилися чутки про начебто відставку Залужного, яка готується у владі. Втім, невдовзі сам нардеп спростував ці чутки, а міністр оборони України Рустем Умєров їх прокоментував.

Також повідомлялося, що напередодні від вибуху гранати загинув військовий, який був помічником головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button