Україна

У Рівному десятки медиків заробляли на ухилянтах


У Рівному десятки медиків заробляли на ухилянтах

Медики допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі підроблених документів про наявність важких хвороб серця і нервової системи. Вартість “послуг” сягала 20 тис. доларів.

Правоохоронці викрили у Рівному масштабну корупційну схему для ухилянтів, до якої були причетні 29 осіб, переважно – медики. Про це повідомила СБУ у середу, 9 жовтня.

“Оборудку організувала очільниця місцевого агентства нерухомості та дві її підлеглі, які залучили до незаконної діяльності 26 медпрацівників. Серед них – посадовці медико-соціальних експертних комісій обласного центру (МСЕК)”, – йдеться у повідомленні.

За гроші медики допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі підроблених документів про наявність важких хвороб серця або нервової системи. Вартість “послуг” становила від 15 до 20 тис. доларів з клієнта.

Для реалізації “схеми” фігуранти повністю фальсифікували історії хвороб ухилянтів, зокрема щодо перебування на стаціонарному лікуванні. На підставі цих документів представники лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій готували висновки про непридатність “хворих” до військової служби.

Для пошуку потенційних клієнтів організатори оборудки використовували напрацьовані зв’язки агентства нерухомості. Отримані гроші розподіляли між усіма учасниками злочинів.

Правоохоронці затримали трьох організаторів схеми під час передачі 16 700 доларів від чергового ухилянта.

При обшуках у фігурантів виявлено понад 14 млн гривень, підроблені медичні висновки, чорнові записи, мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами злочинів.

Наразі затриманим повідомлено про підозру за статтею про зловживання впливом (ч.2 ст.369-2 КК України). Вони перебувають під вартою, їм загрожує до 5 років тюрми. Розслідування триває. Також шукають ухилянтів, які скористалися “послугами”.

Нагадаємо, минулого тижня у керівниці МСЕК на Хмельниччині Тетяни Крупи та її родичів виявили під час обшуків $6 млн готівкою та багато інших активів. Жінка є депутаткою від Слуги народу в Хмельницькій облраді. Головною лікаркою обласного МСЕК Крупа працює з 2008 року.

А 7 жовтня суд арештував керівницю Хмельницької МСЕК. Тетяна Крупа може вийти з-під варти, якщо за неї внесуть заставу у розмірі 500 млн гривень.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eight − seven =

Back to top button