Україна

У перелік світової спадщини у небезпеці можуть увійти три об’єкти України


У перелік світової спадщини у небезпеці можуть увійти три об єкти України

Всеохопний звіт про завдану шкоду місія ЮНЕСКО підготує у грудні – до зустрічі країн-учасниць Гаазької конвенції. Відтак цей звіт може бути використаний як доказ у міжнародних судах.

ЮНЕСКО рекомендує додати Софійський собор, Києво-Печерську лавру й історичний центр Львова до переліку світової спадщини, що опинилася у небезпеці. Про це у вівторок, 8 серпня, повідомила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі під час брифінгу.

“ЮНЕСКО нещодавно рекомендувала додати до списку об’єктів Світової спадщини, що знаходяться під загрозою нові українські об’єкти, які потребують збереження. Це собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра, а також ансамбль історичного центру Львова”, – зазначила вона 

За словами очільниці ЮНЕСКО в Україні, остаточне рішення ухвалить комітет Світової спадщини ЮНЕСКО у вересні.

Перелік об’єктів Світової спадщини в небезпеці – це окремий список, до якого експерти ЮНЕСКО заносять ті місця, які на їхню думку перебувають під загрозою зникнення чи знищення внаслідок природних причин та катастроф або через втручання людини – війни, конфлікти, забруднення, браконьєрство, невпорядковане будівництво тощо.

Занесення об’єкта до цього списку означає, що до нього необхідно ставитись з особливою увагою та вживати невідкладних заходів щодо його порятування і збереження.

Відзначимо, за підрахунками експертів організації, з початку повномасштабного вторгнення станом на 26 липня пошкоджено в Україні 274 культурних об’єктів. Йдеться про 117 релігійних об’єктів, 27 музеїв, 19 пам’ятників, 12 бібліотек, 1 архів, а також 98 будівель, які мають історичний чи художній інтерес.

Нагадаємо, лише вночі 23 липня росіяни вдарили по Одеській області п’ятьма видами ракет. Руйнувань зазнали десятки будівель у центрі Одеси. Постраждали 28 пам’яток архітектури, в тому числі Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Тоді загинули дві людини, ще 22 мирних мешканців отримали поранення.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button