Україна

У НАЗК розкритикували два урядові антикорупційні законопроєкти


У НАЗК розкритикували два урядові антикорупційні законопроєкти

У НАЗК вважають, що їх ухвалення суперечить євроінтеграційним прагненням України, унеможливлює виконання Державної антикорупційної програми на 2023-2025 рр.

Національне агентство з питань запобігання корупції перевіряє внесені урядом на розгляд Верховної Ради два законопроєкти з питань антикорупційної політики на предмет відповідності євроінтеграційним прагненням України. Про це повідомили у НАЗК.

Зазначається, що розпочато проведення антикорупційної експертизи законопроєктів “Про внесення змін до статті 59 Закону України Про запобігання корупції” щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування №9586 та Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування” №9587.

У НАЗК вважають, що їх ухвалення суперечить євроінтеграційним прагненням України, унеможливлює виконання Державної антикорупційної програми на 2023-2025 рр. та ставить під загрозу злагодженість і скоординованість роботи органів державної влади у досягненні загальної мети – повноправного членства у Європейському Союзі, ОЕСР та НАТО.

Також зазначається, що законопроєкти схвалені Кабміном з порушенням вимог регламенту уряду в частині їх погодження та визначення необхідності проведення антикорупційної експертизи Національним агентством.

Крім того, розробником цих законопроєктів є Міністерство юстиції, попри те, що це не є його компетенцією, адже єдиним органом центральної виконавчої влади, на який покладено функцію забезпечення формування державної антикорупційної політики як невід’ємної складової загальнодержавної політики, є НАЗК.

Як повідомили в Нацагентстві, проведення антикорупційної експертизи є підставою для зупинення процедури розгляду або ухвалення законопроєктів на строк до десяти днів.

НАЗК спрямувало відповідні листи голові ВР Руслану Стефанчуку та керівникам профільних комітетів парламенту.

Раніше повідомлялося, що Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало перевірки способу життя військкомів на всіх рівнях.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button