Україна

У Мін’юсті зробили заяву щодо мобілізації засуджених


У Мін юсті зробили заяву щодо мобілізації засуджених

офіційна позиція Мін’юсту така, що за окремі категорії злочинів відправляти на фронт не можна. Але міністр має також особисту думку.

Особи, які мають судимість, але звільнені з місць позбавлення волі за “безпечними” статтями мають бути мобілізовані. Зокрема, це стосується корупціонерів та порушників ПДР. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю РБК-Україна.

“Цікавіше не стільки з засуджених починати, скільки з тих, у кого є судимість. Це ті люди, які вже вийшли з в’язниці, або навіть ніколи туди не потрапляли. За законом вони не можуть бути мобілізованими. Тобто особи, які мають судимість, не підлягають військовому обліку. Власне, це найпростіше і найочевидніше, що треба виправляти. Тут нема питання небезпеки для людей, вони ж ходять по вулицях, спілкуються з нами. Чому вони не йдуть в армію та не виконують обов’язок захищати Батьківщину, я не розумію. Тим паче величезна кількість з них бажає це робити”, – зазначив міністр.

За його словами, він не розуміє, чому люди, які знаходяться у в’язниці, які не є суспільно небезпечними, засуджені за ненасильницький злочин, чому вони мають імунітет і не служать в армії, хоча така потреба, тим паче є чимало військових командирів, які готові їх брати.

“Ми лише говоримо про те, щоб надати право ТЦК таких людей забирати. Будуть забирати і дивитись – хтось підходить, хтось не підходить, це вже ТЦК має вирішувати. Але з початку війни у нашої військових та розвідки був інтерес навіть до тих, хто був засуджений за тяжкі злочини, за насилля. Короче кажучи, до тих, хто вміє вбивати, вони є цікавими для окремих спеціальних операцій”, – пояснив Малюська.

Міністр вважає, що також мають бути мобілізовані і “ДТПшники”.

“Відповідно, часто різниця невелика між тим порушником ПДР, хто сидить у в’язниці за вироком суду, і тим, хто не сидить, а обмежився штрафом, або взагалі нічого не заплатив, коли навіть штраф не накладений. З точки зору умислу і небезпечності для суспільства це одні й ті самі люди. Але одні сидять, а інші – ні. А, відповідно, з цієї точки зору я не бачу жодної суспільної небезпеки в тому, щоб тих самих “ДТПшників” мобілізувати і відправити воювати. Вони такі самі громадяни, як і ми”, – зазначив глава Мін’юсту.

За його словами, офіційна позиція Мін’юсту така, що за окремі категорії злочинів відправляти на фронт не можна.

Однак міністр вважає, що в умовах складної війнит потрібно надати право військовим, військовій розвідці вибирати усіх, будь-кого, кого вони бажають.

“Але ця позиція, на жаль, навряд чи має перспективи підтримки у парламенті, тому ми її не транслюємо як офіційну позицію міністерства”, – зазначив Малюська.

Нагадаємо, у поліції заявили, що умовний строк не рятує ухилянтів від мобілізації.

Відстрочка мобілізації. Ситуація із законом у Раді

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button