Україна

У Мінцифри пояснили, як буде працювати реєстр військовозобов’язаних


У Мінцифри пояснили, як буде працювати реєстр військовозобов язаних

Михайло Федоров зазначив, що нині немає жодного інтерфейсу комунікації громадян з військкоматами через реєстр.

Єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних необхідний для того, щод відцифрувати інформацію про громадян та автоматизувати роботу військкоматів. Про це заявив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв’ю РБК-Україна в понеділок, 30 жовтня.

Він зазначив, що єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних Оберіг вводився в експлуатацію та наповнювався досить довго. Він з’явився раніше початку повномасштабного вторгнення РФ.

За його словами, кожен військкомат володіє інформацією про військовозобов’язаних, але цю інформацію зберігає в “папочках”.

“По суті, перша задача була – це відцифрувати ці папочки, внести їх в систему, для того, щоб ця інформація була онлайн. І коли ви приходите до військкомату, вона вся була в вашій справі і не потрібно було шукати цю інформацію. Тоді відразу в режимі реального часу зрозуміло для Збройних сил України, а що взагалі відбувається з мобілізацією, а скільки є військовозобов’язаних, а де вони навчалися – тобто для того, щоб робити якесь прогнозування. Цей етап закінчився, більше ніж 90% вже відцифровано саме цієї інформації”, – зазначив він.

Він додав, що тепер все буде побудовано таким чином, що коли людина приходить у військкомат, дані вже знаходяться в цій системі. 

Федоров зазначив, що при одруженні чоловік має сповістити про це військкомат. З появою єдиного реєстру ця інформація може змінюватися автоматично. Так, буде непотрібно кожного разу приходити в військкомат для того, щоб сповістити його про те, що в житті людини щось змінилося.

За його словами, є кілька правил, коли людині треба приходити. Він впевнений, що 90% чоловіків порушували їх, адже навіть не знають про їхнє існування.

Міністр сказав, що нині немає жодного інтерфейсу комунікації громадян з військкоматами через реєстр. Мова про про автоматизацію для спілкування співробітника військкомату з військовозобов’язаним – йому не потрібно буде бігти і брати папочку з документами.


Зазначимо, закон про єдиний електронний реєстр був ухвалений Верховною Радою ще у 2017 році, формально його запустили у березні 2022 року, але без повної бази щодо військовозобов’язаних.

Як відомо, в Україні вже запущено та регулярно оновлюється єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних Оберіг.

Нова хвиля мобілізації в Україні: що відомо

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button