Україна

У Міноборони виявили нову схему на мільярд


У Міноборони виявили нову схему на мільярд

Для реалізації схеми її організатори уклали договір на постачання великої партії бронежилетів з однією із східноєвропейських компаній, бенефіціарними власниками якої є громадяни Росії, зазначили у СБУ.

Правоохорнці викрили нову корупційну схему за участю колишнього заступника міністра оборони України. Мова йде про закупівлю ще однієї партії неякісних бронежилетів для ЗСУ на понад 948 млн бюджетних гривень у 2022 році, повідомляє СБУ у понеділок, 8 січня.

Встановлено, що до цієї оборудки причетні також двоє колишніх підлеглих фігуранта: ексочільник Департаменту держзакупівель Міноборони та колишній керівник Центрального управління матеріального забезпечення ЗСУ.

“Для реалізації злочинної схеми у 2022 році її організатори уклали договір на постачання великої партії бронежилетів з однією із східноєвропейських компаній, бенефіціарними власниками якої є громадяни держави-агресора. Однак експертиза придбаних бронеплит показала, що вони не відповідають заявленому класу захисту і таким чином становлять небезпеку для життя військовослужбовців у бойовій обстановці”, – йдеться у повідомленні.

Підозрюваним повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене в умовах особливого періоду, що призвело до тяжких наслідків, вчинене групою осіб (ч.2 ст.28, ч.2 ст.114-1);
  • розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осію (ч.5 ст.191).

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше цих же колишніх посадовців викрили на ще одному епізоді закупівлі неякісних бронежилетів для ЗСУ. У лютому 2023 року було встановлено, що вони закупили майже 3 тис. неякісних бронежилетів на понад 100 млн гривень.

У СБУ не називають імені підозрюваних, але швидше за все мова йде про колишнього заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова та екс-директора департамента державних закупівель Міноборони Богдана Хмельницького. Саме вони перебувають під вартою за підозрою у схожих злочинах.

Нагадаємо, у січні 2023 року Хмельницького та Шаповалова було звільнено на тлі скандалу навколо продуктів харчування для військовослужбовців.

У Міноборони виявили розтрату на мільярд

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button