Україна

У Києві відбувся саміт “Кримської платформи” за участю представників 45 країн світу

Результатом саміту стала ухвалена всіма учасниками декларація, яка чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією, зобов'язання розглянути додаткові обмежувальні санкції проти Росії в разі подальшої агресії, об'єднання зусиль усіх країн-учасниць для зміцнення стабільності в Чорноморському регіоні

У Києві пройшла найбільша міжнародна подія за час незалежності – форум “Кримська платформа”.

На ньому українська влада планувала обговорити шляхи повернення півострова, анексованого Росією, – інформує 1NEWS.

У конференції взяли участь урядові делегації 45 країн: США, всіх членів ЄС, Грузії, Молдови, Туреччини, Північної Македонії, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Канади, Ісландії.

Серед них – дев’ять президентів, чотири прем’єр-міністри, 14 голів МЗС, а також інші політики і посли.

Таким чином, в саміті взяли участь всі країни ЄС і НАТО, країни G7 в повному складі та країни Нормандського формату за винятком РФ.

Саміт розпочався з виконання співачкою Джамалою пісні “1944”, з якою вона перемогла на Євробаченні.

Згодом зі зверненням до учасників форуму виступив президент Володимир Зеленський.

“Зі всесвітнього курорту Крим перетворився на військову базу… на територію, де грубо і системно порушують права та свободи людини. Нам потрібна дієва підтримка на міжнародному рівні, на новому рівні. Ми не проводимо цей саміт заради самого саміту, питання Криму не повинно зникнути з міжнародного порядку денного”, – заявив Зеленський.

Результатом саміту стала ухвалена всіма учасниками декларація “Кримської платформи”.

“Декларація чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією, зобов’язання розглянути додаткові обмежувальні санкції проти Росії в разі подальшої агресії, об’єднання зусиль усіх країн-учасниць для зміцнення стабільності в Чорноморському регіоні”, – заявив президент Зеленський по закінченню установчого саміту.

Він запросив і Росію приєднатися до “Кримської платформи” – “для спільного вироблення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної трагічної помилки”.

“Російська Федерація, яка, звісно, не брала участі в нашому саміті, але який так активно в Росії обговорювали, коментували, реагували – одним словом, яка була настільки активною, що склалося враження, ніби вона – повноцінний учасник Кримської платформи. І якщо цей майданчик так її цікавить, ми запрошуємо Росію приєднатися”, – сказав Зеленський.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button