Україна

У ГУР пояснили, як затоплення крейсера Москва вплинуло на перебіг війни


У ГУР пояснили, як затоплення крейсера Москва вплинуло на перебіг війни

Затоплення головного флагмана країни-агресора дало низку переваг, зокрема це дозволило звільнити острів Зміїний.

Російський флагман Москва, який перебував у територіальних водах України, рівно рік тому, 13 квітня 2022 року, було знищено ударом із Нептуна. Його знищення дозволило звільнити острів Зміїний. Про це повідомляє Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України на своєму Telegram-каналі.

Ця подія дозволила Силам безпеки та оборони України:

  •      звільнити острів Зміїний;
  •      змусити росіян розблокувати судноплавні торговельні шляхи;
  •      знизити рівень загроз із акваторії Чорного моря;
  •      завдати удару по морально-психологічному стану ворога;
  •      запевнити окупантів, що деокупація Криму неминуча.
  •      Україна зберегла відкритими судноплавні колії навколо Одеси, і невдовзі це дозволило відновити експорт української пшениці.
  •      вітчизняна зброя та унікальність навичок українських військовослужбовців прославились у всьому світі.

Нагадаємо, що ввечері 13 квітня 2022 року українські військові завдали удару крилатими ракетами Нептун по крейсеру Москва. Російська сторона підтвердила лише пожежу з детонацією боєкомплекту. У міноборони Росії заявили про повну евакуацію екіпажу.

Наступного дня в Росії повідомили, що пожежу нібито загасили, але флагман затонув під час буксирування. Пізніше офіційно підтвердили загибель лише одного члена екіпажу, 27 людей оголосили зниклими безвісти. За інформацією РНБО, з екіпажу Москви було всього врятовано лише 58 людей.

Москву знищили двома ракетами, запущеними з берегового ракетного комплексу Нептун, розробленого підприємствами ЦК Укроборонпром (Україна).

Це найдорожча військова втрата Росії у війні проти України, оскільки остаточна вартість крейсера оцінювалася в 750 млн доларів.


Крейсер Москва побудований у 1976 році на суднобудівному заводі у Миколаєві. Цей корабель довжиною трохи більше 186 метрів і завширшки майже 21 метр налічував півтисячі людей екіпажу.

Крейсер брав участь у російсько-грузинській війні, російських військових процесах біля Сирії.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у документальному фільмі Дмитра Комарова розповів, що Україні необхідно скоротити Чорноморський флот РФ, однак, для цього українська армія мала невеликі можливості. Він порівняв затоплення судна зі спаленням російських колон під Києвом.

У РФ стверджують, що крейсер Москва не брав участі у “спецоперації”


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button