Україна

У Головному управлінні розвідки розповіли, як змінилися російські ІПСО


У Головному управлінні розвідки розповіли, як змінилися російські ІПСО

Андрій Юсов зазначив, що ворог тепер намагається бути розумнішим, оскільки проросійські елементи ні в кого не викликають довіри.

Ворог для реалізації ІПСО (інформаційно-психологічні операції) намагається бути розумнішим, оскільки проросійські елементи ні в кого не викличуть в Україні довіри. Зокрема, російські спецслужби почали пошук лідерів суспільної думки, колишніх військових, зокрема ветеранів, які були учасниками АТО або повномасштабної війни, проукраїнських активістів та україномовних спікерів. Про це заявив представник ГУР МО Андрій Юсов в ефірі Еспресо в понеділок, 4 грудня.

“Інформаційно-психологічні операції російських спецслужб проводилися задовго навіть до 2014 року, а системна робота ведеться після спроб анексії Криму, вторгнення на Донбас і звичайно після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. І ось орієнтовно з 1 листопада цього року ми побачили спалах реалізації ІПСО одразу за багатьма напрямками, також і акцій прямої дії, а це завжди поєднані між собою речі проти України”, – розповів представник розвідки.

Юсов навів приклад з останніх днів, зазначивши, що вчора 3 грудня відбувалася акція родичів українських полонених, зокрема захисників Азовсталі. 

“Це нормальна акція для демократичного суспільства. Але водночас проросійські канали починають перекручувати інформацію, мовляв, що у Києві відбулася масова акція за демобілізацію, за відкликання солдат з фронту. Сьогодні 4 грудня родичі полонених спростували цю неприховану брехню”, – зазначив Юсов.

Останнім часом активізувався пошук лідерів суспільної думки, яких пробують щодо розміщення тих чи інших наративів, тобто як експертів, блогерів, дописувачів коментарів у мережах.

“І далеко не завжди це робиться напряму, умовно кажучи, через ФСБ, а робиться через треті-четверті руки. Посередники навіть можуть не знати, чиє замовлення вони виконують. Тим не менш, такі спроби фіксуються, протидія цим спробам так само здійснюється”, – підсумував Юсов.

Як ми вже писали, в Росії констатують зростання соціальної напруги. Причинами є невдоволення війною проти України, інфляція та підвищення цін на продукти. 

Додамо, що в Росії родички мобілізованих на війну в Україні стали частіше та впевненіше висувати вимоги щодо повернення їх рідних з фронту. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button