Україна

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України повідомила підсумки розслідування справи “вагнерівців”

ТСК не встановила, хто з українських посадовців наказав перенести операцію з затримання "вагнерівців"

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України (ТСК) встановила, що проведення спецоперації із затримання членів приватної військової компанії “Вагнер” минулого року було відтерміновано.

Проте визначити, хто з українських чиновників ухвалив таке рішення, ТСК не змогла, – інформує 1News.

“Наявні дані дозволяють зробити опосередковані висновки, що відбулося відтермінування активного заходу з 25 липня на 30 липня 2020 року. ТСК не вдалося точно встановити, хто, на якому рівні в Україні ухвалив рішення про відтермінування”, – повідомила голова комісії, народна депутатка від фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла.

Як зазначила народна депутатка, ТСК встановила “відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування з боку будь-якої посадової особи”.

Так, комісія не знайшла підтвердження того, що особисті розпорядження керівництву головного управління розвідки міністерства оборони України (ГУР МОУ) відкласти активний захід надавав президент Володимир Зеленський.

Також комісія встановила, що керівник Офісу президента, – під час “Вагнерґейту” на цій посаді перебував Андрій Єрмак, – не має повноважень надавати розпорядження ГУР МОУ щодо відтермінування будь-якого розвідувального заходу.

За висновками комісії, не міг цього зробити і міністр оборони – на той час цю посаду займав Андрій Таран.

Так, ТСК дійшла висновку, що очільник міноборони може санкціонувати певні дії в межах активного заходу лише в частині, що стосується додаткового залучення збройних сил України, та не може санкціонувати хід активного заходу загалом.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button