Україна

Туреччина стала надійним союзником України у протистоянні з Росією

Україна і Туреччина налагодили тісну військово-промислову співпрацю

Росія має близько мільйона солдатів, а Україна лише чверть мільйона. Росія витрачає на армію та озброєння в 13 разів більше грошей на рік, аніж Україна. У Росії найбільша танкова армія у світі, яка налічує 13 000 одиниць, а Україна навряд чи має п’яту частину від цього. А зараз на кордоні з Україною вже може бути понад 100 тисяч російських солдатів. Ядерна наддержава протистоїть Україні, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї у 1994 році – між іншим, заради гарантії своїх кордонів Росією, Великою Британією та США. Саме ці кордони вдруге з 2014 року беруться під сумнів.

Про це йдеться в аналітичній публікації німецького видання Die Zeit, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Що робить сильніший, коли перед ним слабший? За стародавнім принципом, він заганяє його в темний куток і показує кулаки. В даному випадку йдеться про російських солдатів на сході України.  А що робить слабший? Він шукає союзників. Розміщення російських збройних сил біля кордонів з Україною має всі передумови для виникнення світової кризи, і український уряд робить все, щоб усі це усвідомили. Нещодавно Президент України Володимир Зеленський несподівано отримав допомогу на Чорному морі від країни, яку вважали союзницею Росії – Туреччини. Росія намагається спровокувати військовий конфлікт, а Україна робить все, щоб надати йому міжнародного значення. Чи може ця стратегія спрацювати?

Навесні новий президент США Джо Байден тривалий час відкладав телефонний дзвінок до президента України, спонукаючи його провести невідкладні антикорупційні реформи. На початку квітня 2021 року не реформи, а російські загрозливі дії переконали Байдена зателефонувати Зеленському. Він пообіцяв йому повну підтримку територіальної цілісності України, але не сказав, як саме він буде її підтримувати. Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою можливі поставки зброї. Членство України в НАТО також є дуже важливим моментом. Володимир Зеленський якраз закликає саме до цього: до членства в НАТО. Досі українці не змирились з тим фактом, що на саміті НАТО у 2008 році їм відмовили в наданні Плану дій щодо членства.

Європейці набагато обережніше ставляться до України, аніж США. Перше, що Зеленський почув з Парижа і Берліна на початку квітня про російські війська на кордоні, було те, що «обидві сторони повинні проявити стриманість». Телефонна розмова Ангели Меркель з Еммануелем Макроном і Володимиром Путіним також викликала роздратування Зеленського, якого не запросили. В середині квітня 2021 року Зеленський демонстративно відвідав президента Макрона в Парижі, і канцлер Німеччини була підключена до тристоронньої розмови в цифровому форматі. Французи і німці із запізненням заявили про підтримку «цілісності і незалежності України в міжнародно визнаних кордонах». Як саме, теж не сказали. Але українці знають методи європейців: тиск на Київ через повільні реформ, тиск на Москву через підтримку сепаратистів, можливо, подальші санкції проти Росії і переговори в Мінську.

Дивовижно, але найцікавіші пропозиції Україна зараз отримує з півдня. Зеленський прилетів в Стамбул в середині квітня. Йому подобається їздити в Туреччину, це був його четвертий візит з моменту вступу на посаду у 2019 році. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган тепло привітав його у своїй резиденції на Босфорі і засудив «анексію Криму». Він відкрито підтримує вступ України в НАТО – більш співчутливо і рішуче, ніж європейці. Ердоган також не дратує Зеленського реформами проти корупції; Сам він не дуже любить це чути. Натомість, Україна видала Анкарі представників турецької опозиції.

«Туреччина стала для нас дуже надійним стратегічним партнером. Ми знаходимося в процесі підписання угоди про вільну торгівлю. Перш за все, наша військова та оборонна промисловість тісно співпрацюють», – заявила заступник міністра закордонних справ України Ольга Стефанішина.

Туреччина постачає Україні свої безпілотники Bayraktar TB-2, які використовувала у Сирії та Лівії, а зовсім нещодавно поставила їх Азербайджану для протистояння з Вірменією в Нагірному Карабасі. Якщо українці скористаються турецькими безпілотниками на Донбасі, то зможуть потужно вдарити по позиціях проросійських сепаратистів. Тепер Україна і Туреччина хочуть спільно розробити новий та більш потужний безпілотник.

«Українська військова промисловість має продукцію, в якій Туреччина дуже зацікавлена», – розповідає Суат Киніклиоглу, колишній радник Ердогана, а тепер дослідник Центру прикладних турецьких досліджень (CATS) в Берліні. Часто мова йде про двигуни. Разом дві держави також хочуть створити двигун для турецького бойового танка Altay – проекту, від якого німецькі компанії відмовилися після перевороту в Туреччині в 2016 році».

Туреччина відвертається від Росії в бік України? Насправді, Зеленський і Ердоган дивляться на Чорне море під однаковим кутом зору. Російська анексія Криму – це національна катастрофа для України та загроза для Туреччини. Сам півострів перебував під контролем Османської імперії до XVІІІ століття, про що з любов’ю нагадує одержимий історією Ердоган. Він вважає свою країну захисником кримських татар-мусульман, політичні представники яких зараз зазнають переслідувань в умовах російського правління. Російські військові планують закрити частини Чорного моря і Керченської протоки для іноземних військово-морських сил і державних суден на 6 місяців. Україна більше не зможе захищати свої порти Маріуполь і Бердянськ на Азовському морі. Це турбує не тільки Зеленського, але також Ердогана і НАТО. Туреччина, країна з найдовшою береговою лінією, змушена стежити за тим, щоб російський флот оточив всі частини Чорного моря. Експансія Росії пояснюється реакцією на теплий прийом Зеленського зі сторони Ердогана.

У Москві, звичайно, це помітили. Ображені експерти запитують: «Чому Туреччина озброює Україну?». Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав Туреччину не «підживлювати мілітаристські настрої в Україні». Путін знає, що у нього в руках проти Ердогана: Росія постачає в Туреччину природний газ, будує атомну електростанцію, а також відправляє туристів. Перш за все, уряд Росії скасував чартерні авіарейси для туристів до Туреччини. У Сирії Росія теж може завдати значної шкоди Туреччині, оскаржуючи контроль над значною частиною півночі країни з турецькою армією. Через ці вразливості, солідарність Туреччини з Україною, ймовірно, буде мати свої межі в надзвичайній ситуації. Важливо зазначити, що де б в регіоні не спалахував конфлікт: в Лівії, Сирії, на Кавказі або на Чорному морі, Путін і Ердоган завжди знаходяться на протилежних сторонах.

Back to top button