Україна

Це Тріумф. Знищення візитної картки РФ в КримуСюжет


Це Тріумф. Знищення візитної картки РФ в Криму

На тимчасово окупованому півострові ЗСУ знищили систему С-400, яка проспала навіть розвідувальний дрон.

Поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут в тимчасово окупованому Криму зранку 23 серпня був знищений російський зенітний ракетний комплекс С-400, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

С-400 являється візитною карткою російських засобів ППО, адже Москва активно рекламувала його і задорого намагалась продати іншим державам. Але сьогодні цей ракетний комплект, який в своєму класі прирівнюють до Patriot, спіткала епічна невдача, яка саме читайте в сюжеті Кореспондент.net.

Декларовані особливості

С-400 (Тріумф) – російська зенітна ракетна система великого і середнього радіуса дії. Загалом, це модернізація радянського комплексу С-300. РФ прийняла Тріумф на озброєння у 2007 році.

Розробники, яким є конструкторське бюро Алмаз, стверджують, що на С-400 можна розмістити чотири ракети, радіус дії яких складає до 400 кілометрів. Комплекс начебто може уражати всі сучасні засоби повітряно-космічного нападу – від винищувачів і літаків-розвідників до балістичних ракет і гіперзвукових цілей, які рухаються зі швидкістю до 4 800 кілометрів на годину. Швидкість ракети С-400 – до чотирьох тисяч кілометрів на годину.

Окрім того, розробники заявляють, що Тріумф може працювати з 80 повітряними цілями одночасно, запускаючи по дві ракети на кожну. Тобто 160 ракет. Якщо враховувати, що одна пускова установка може пускати 4 ракети, то сумарно комплекс може використовувати до 40 установок. Однак це тільки декларативна характеристика.

Епічна невдача

Не зважаючи на ці неймовірні особливості Тріумфа, комплекс сьогодні проспав атаку українських військових. Малого того, що С-400 вразила ракета, яку він теоретично мав збити. Головну увагу слід звернути і на те, що ГУР зняло відео з розвідувального дрона, який здійснив фіксацію ураження.

Тобто “аналоговнєтна” система ППО росіян проґавила не лише засіб, який знищив комплекс, а й звичайний БПЛА.

Зазначимо, що під час удару була знищена не тільки сама установка, але й ракети, які на ній були та особовий склад поблизу. Атака також спричинила детонацію додаткових ракет.

Скільки С-400 вже знищено

Вперше українським бійцям вдалось знищити Тріум на початку серпня 2022 року. Підтвердженням цього став некролог окупанта Андрєя Гракова, який був оператором розрахунку С-400.

Потім у травні 2023 року під час удару по тимчасовому пункту зберігання озброєння на окупованій частині Херсонщини ЗСУ знищили ще один такий комплекс.

І нещодавно, 15 липня, поблизу тимчасово окупованого Дебальцевого в Донецькій області за допомогою системи HIMARS було знищено С-400, з якої у червні росіяни вдарили по піцерії в Краматорську.

Зазначимо, що Україна стала першою і єдиною державою, яка знищила вже не одну установку Тріумф. Цікаво, що такі системи у Росії придбали Китай та Туреччина. При цьому Анкара вже вирішила призупинити контракт на постачання С-400 і не отримала другу домовлену партію систем.

Тріумф для України

Представник ГУР Андрій Юсов каже, що знищення С-400 в Криму матиме системні наслідки для розвитку подій на півострові.

“Це вибух, який ліквідував таку “візитну картку” російських засобів ППО. І те, що вони хотіли продавати задорого за кордон. І я думаю, що тепер охочих купляти подібні не дуже ефективні речі, які добре горять, буде значно менше”, – сказав він в ефірі телемарафону.
За його словами, розвідка має інформацію про ліквідацію особового складу внаслідок атаки.
“Ну і власне комплекс С-400 – це не одна одиниця техніки. Тому все, що знаходилося навколо, або знищено, або уражено”, – додав Юсов.

Так як самих по собі комплексів С-400 небагато в РФ, то атака на Крим позначиться на загальній роботі ППО на півострові.

“Оскільки це одне з найсучасніших їхніх засобів протиповітряної та протиракетної оборони, то це системні наслідки матиме для розвитку подій в Криму. Сьогодні справді відбувся “тріумф”, але не для рашистів. Це тріумф для України та українців, які наближають звільнення Криму”, – сказав Юсов.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button