Україна

Суд виніс заочний вирок “головному спікеру” у війні проти України


Суд виніс заочний вирок головному спікеру у війні проти України

Юрій Подоляка – уродженець міста Суми, але у 2014 році він виїхав до Росії і розпочав там публічно поширювати фейки про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

До 15 років тюремного ув’язнення заочно засуджено проросійського блогера Юрія Подоляку, який переховується в Росії й називає себе “головним спікером” у війні проти України. Про це сьогодні, 2 лютого, повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення РФ Подоляка регулярно виконує завдання російських спецслужб щодо проведення інформдиверсій.

“Для ведення інформаційно-підривної діяльності Подоляка створив власний ютуб-канал із загальною аудиторією понад 3 млн підписників.Крім того під його авторством діє прокремлівський Телеграм-канал, а також сторінки ВКонтакте та в популярних месенджерах. На цих інтернет-ресурсах Подоляка виправдовує захоплення української території та знищення цивільної інфраструктури нашої держави. Також він заперечував воєнні злочини рашистів у Бучі, а викриті факти масових вбивств місцевих жителів називав “зрежисованими”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Повідомляється також, що Подоляка причетний до коригування масованих ракетно-артилерійських атак на Миколаївщину.

“Для наведення російської зброї зловмисник формував власні мережі інформаторів на території південного регіону.Серед ворожих коригувальників був ексочільник Миколаївської окружної прокуратури, який наразі відбуває довічне ув’язнення за держзраду”, – додають в СБУ.

Подоляка – уродженець міста Суми, але у 2014 році він виїхав до Росії і розпочав там публічно поширювати фейки про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

Суд визнав його винним одразу за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);

ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України);

ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

ст. 436 (пропаганда війни);

ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФпроти України, глорифікація її учасників).

Судовий розгляд відбувався за відсутності обвинуваченого, оскільки він переховується від правосуддя на території Росії.

“Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності. Зловмисника буде знайдено і покарано”, – запевняють в СБУ.

Нагадаємо, троє суддів з тимчасово окупованого Криму отримали заочні вироки за державну зраду. Після анексії півострова фігуранти перейшли до російських судових органів і обійняли посади у підконтрольних Кремлю “Верховному суді Криму”, “Роздольненському районному суді” і “Київському районному суді” Сімферополя.

Повідомлялося також, що окупаційна суддя Євпаторійського міського суду заочно отримала 12 років позбавлення волі за державну зраду.

Кримський ексдепутат отримав заочний вирок за державну зраду

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button